6 protichodných právd, ktoré sa musíte naučiť

Datum: 10.08.2022

Život nie je taký jednoduchý, ako si mnohí myslia. Ale zároveň to nie je také zložité, ako si druhá polovica ľudí myslí. Je zaujímavé ako všetko na tomto svete je presýtená rozpormi, ťažko pochopiteľnými paradoxmi, pretože mozog v tom spočiatku nevidí logiku.

6 protichodných právd, ktoré sa musíte naučiť

Tu je niekoľko protichodných právd, ktoré si musíte osvojiť, aby ste pochopili život a čo najmenej sa dostávali do nepríjemných situácií a tiež častejšie nachádzali správne riešenia.

Čím viac viete, tým menej viete

Táto pravda je staršia ako svet sám a pred tisíckami rokov tento paradox pochopili už Gréci. Ak niekto hovorí, že vie všetko, s najväčšou pravdepodobnosťou je hlúpy. A naopak, vzdelaný človek si pri každej prečítanej knihe uvedomuje, že vlastne nič nevie. Navyše, čím viac sa učí, tým viac pochybuje o svojich rozumových schopnostiach. Ukazuje sa, že je stále múdrejší, no zároveň sa cíti hlúpejší ako predtým.

Čím viac chybujete, tým vyššie sú vaše šance na úspech

Chyby nie sú negatívne skúsenosti. Naopak, je to cenná akvizícia, ktorá pomáha dospieť k správnemu rozhodnutiu. Takže napríklad dieťa, ktoré robí prvé kroky, sa neustále potáca a padá, ale je to pre neho dobré. Môže sa mu urobiť modrina, plakať, no stále to skúša, kým nepríde k správnemu rozhodnutiu a dokáže sa samostatne pohybovať bez straty rovnováhy.

Čím viac teda robíte chyby, tým viac získavate skúseností, čo znamená, že šanca na úspech je vyššia.

Čím náročnejšia úloha, tým rýchlejšie musíte vykonať jej implementáciu.

Samozrejme, existujú výnimky, keď je úloha spojená s ohrozením zdravia a života. Ale ak ide o niečo, čo vás desí z iných dôvodov, musíte to urobiť bezodkladne. Napríklad stojí za to priznať svoje pocity čo najskôr, pretože každý deň omeškania vás vzďaľuje od danej osoby a zvyšuje riziko, že začne chodiť s niekým iným.

Strach má tendenciu hromadiť sa a čím viac budete odďaľovať vykonanie úlohy, ktorá je pre vás náročná, tým viac sa budete báť. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo neotáľať .

Čím viac sa smrti bojíte, tým viac ju približujete

Faktom je, že ak sa zameriate na jednu vec, začnete ju vidieť všade. Skúste stále myslieť na nejakú značku auta a čoskoro budete mať pocit, že vás prenasledujú.

To isté platí aj o strachu zo smrti. Neustále sa všetkého bojíte a nevedome sa posúvate k tomuto výsledku. Reakcia na nebezpečenstvo sa spomaľuje, pretože si myslíte, že je to predurčené a nakoniec môžete ísť na druhý svet oveľa skôr.

To neznamená, že sa človek nemá báť smrti, to je úplne prirodzený pocit. Len sa nad tým nepozastavujte a užívajte si život, nech je akokoľvek ťažký.

Čím viac ľuďmi sa obklopuješ, tým viac sa cítiš sám.

Mnohí, najmä extroverti, sa snažia získať čo najviac známostí, ktoré prinesú nejaký úžitok, od duševného uvoľnenia až po finančný zisk. Zdá sa, že ľudia, ktorí majú stovky známych, nikdy nebudú sami, no všetko je presne naopak. Tu je situácia približne rovnaká ako pri povrchných znalostiach v každej téme: zdá sa, že všetkému trochu rozumiete, ale nevenujete sa žiadnej oblasti.

V dnešnom digitálnom svete môžete mať stovky priateľov po celom svete, no sú vám blízki? V skutočnosti ľudia, ktorí majú len pár blízkych priateľov, sa nemôžu nazývať osamelí, pretože tu je dôležitá kvalita, nie kvantita.

Čím viac máte, tým menej toho chcete

Paradoxom života je, že sa usilujeme o niečo nedostupné, po čom túžime, no keď sa nám to zjaví, táto túžba sa okamžite vyparí. Preto je lepšie, aby niektoré sny zostali snom, aby túžba po živote nevyprchala, pretože keď ste dosiahli všetko, o čom ste len snívali, začnete sa nudiť.

Čítané: 295 x