Hliníkové disky: Krásne, štýlové a bezpečné

Datum: 10.02.2024

Hliníkové disky sú čoraz populárnejším doplnkom automobilov. Nielenže dodávajú vozidlu moderný vzhľad, ale sú aj ľahšie ako plechové disky, čo môže zlepšiť spotrebu paliva a zrýchlenie. Moderné vozidlá si bez týchto diskov už nevieme prestaviť.

Hliníkové disky: Krásne, štýlové a bezpečné

Aké sú ich vlastnosti a prečo sú tak veľmi stavané na piedestál motoristických doplnkov?

Z čoho sú hliníkové disky vyrobené?

Hliníkové disky sú vyrobené z hliníka, čo je ľahký a pevný kov. Hliník je tiež veľmi odolný voči korózii, čo znamená, že hliníkové disky vydržia dlhšie ako plechové disky. Pozor si však dávajte na ich poškriabanie, pretože do praskliny sa môže dostať vlhkosť a disky začnú korodovať zvnútra.

Aké sú výhody hliníkových diskov?

Hliníkové disky majú niekoľko výhod oproti plechovým diskom. Medzi najväčšie plusy alu diskov patria:

  • Nízka hmotnosť: Hliníkové disky sú ľahšie ako plechové disky, čo pomáha znížiť spotrebu paliva a jazda sa stáva oveľa svižnejšia.
  • Odolnosť: Hliník je veľmi odolný voči korózii, čo znamená, že hliníkové disky vydržia dlhšie ako plechové disky.
  • Jedinečný vzhľad: Hliníkové disky dodávajú vozidlu moderný vzhľad. Dajú sa kúpiť v rôznych farbách a tvaroch.

Aké sú nevýhody hliníkových diskov?

Hliníkové disky majú aj niekoľko nevýhod, o ktorých by ste mali vedieť ešte pre tým, ako vymeníte oceľové disky za elektróny.

  • Cena: Hliníkové disky sú drahšie ako plechové disky. Ich cena sa môže pohybovať dokonca v hladine ako najlacnejšie pneumatiky.
  • Drahá oprava: Hliníkové disky sa pri poškodení ťažšie opravujú ako plechové disky. Cena opravy býva tak vysoká, že sa mnohí motoristi rozhodnú kúpiť nové disky.
  • Náchylnosť na poškodenie: Keď nasadíte na kolesá zimné pneumatiky, uvažujte aj o výmene alu diskov za kovové. Hliníkovým diskom totiž škodí soľ na cestách a tiež drobné štrkové kamienky.

Aké typy hliníkových diskov existujú?

Liate disky: Liate disky sú vyrobené z roztaveného hliníka, ktorý sa po roztavení naleje do formy. Liate disky sú zvyčajne lacnejšie ako kované disky.

Kované disky: Kované disky sú vyrobené zo zliatiny hliníka, ktorý sa zahreje a potom sa spracuje v hydraulickom lise. Kované disky sú drahšie, ale sú pevnejšie a odolnejšie. Znižujú váhu kolies až o štvrtinu oproti kovovým diskom. Využívajú sa hlavne na pretekárskych vozoch.

Tlakovo tvarované disky: Tieto disky sú prechodom medzi kovanými a liatymi. Sú ľahké a veľmi odolné.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 115 x