5 pomôcok motoristu: nie sú v povinnej výbave, ale oplatí si ich v aute voziť

Datum: 08.06.2024

Čo vozíte v kufre vozila? Mnohí z vás by odpovedali, že povinnú výbavu a veľa zbytočností, ktoré nemáte čas z auta vyprať.

5 pomôcok motoristu: nie sú v povinnej výbave, ale oplatí si ich v aute voziť

Okrem povinnej výbavy, existujú rôzne pomôcky, ktoré síce nie sú povinné, ale v aute sa vám môžu hodiť a pomôcť vám v rôznych nepredvídateľných situáciách. Ktoré pomôcky pre motoristu sa oplatí v kufri voziť?

1. Snehové reťaze

V zimných mesiacoch, najmä v horských oblastiach, sa snehové reťaze stávajú neoceniteľnou pomôckou. Zlepšujú trakciu na snehu a ľade, čím zvyšujú bezpečnosť jazdy a znižujú riziko šmyku. Pri výbere snehových reťazí je dôležité zvoliť správny typ a veľkosť pre vaše pneumatiky. V prípade, že máte obavy z montáže reťazí alebo nemáte v aute priestor, najlepšou voľbou sú textilné snehové reťaze.

2. Štartovacie káble

Ak sa vám niekedy vybije autobatéria, štartovacie káble a ochotní šoféri iných vozidiel uvedú batériu spätne do prevádzky. Štartovacie káble odporúčame pridať do výbavy predovšetkým v zime, kedy dokáže akumulátor vypovedať službu zo dňa na deň. Dôležité je vybrať si káble s dostatočným prierezom a dĺžkou, aby ste dokázali spojiť batérie oboch áut.

3. Manometer

Manometer slúži na meranie tlaku vzduchu v pneumatikách. Správny tlak v pneumatikách je dôležitý pre bezpečnú a komfortnú jazdu, ako aj pre zníženie spotreby paliva. Zimné či letné pneumatiky vám vďaka správnemu tlaku vydržia oveľa dlhšie, čo dokazujú testy pneumatík. Manometer by ste mali mať v aute vždy po ruke a pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách, ak nemáte vo vozidle inštalovaný snímač tlaku pneumatík.

4. Ťažné lano

Ťažné lano vám pomôže vytiahnuť auto z blata, snehu alebo iného náročného terénu. Nikdy neviete, kedy sa v podobnej situácii ocitnete vy alebo iný motorista. Okrem lana sú dobrou pomôckou pri zapadnutí vyslobodzovacie pásy alebo už spomínané snehové reťaze.

5. Sada náradia

Sada náradia sa vám bude hodiť pri drobných opravách auta ako je výmena pneumatiky, dotiahnutie skrutiek alebo výmena žiarovky. V sade náradia by sa mali nachádzať základné nástroje ako sú kľúče, skrutkovače, kliešte a kladivo.

Tipy na záver: Je dôležité si uvedomiť, že aj keď si do auta zaobstaráte všetky spomínané pomôcky, musíte ich vedieť správne používať. Čítajte návody použitia k pomôckam a riaďte sa podľa inštrukcií. V zime do výbavy pridajte škrabku, metličku, malú lopatku a deky.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 42 x