O kontroverznom panovníkovi, ktorý dal popravoval svoje manželky a milenky

Datum: 18.07.2022

Henrich VIII. Tudor sa narodil v roku 1491 v Londýne. Už od útleho detstva bol veľmi energický a zároveň aj nevyspytateľný. Mal početné služobníctvo, ku ktorému patril dokonca aj chlapec na bičovanie, ktorý bol trestaný vždy, keď Henrich vyviedol niečo zlé.

Henrich VIII. Tudor

Keďže Henrich mal staršieho brata Artura, spočiatku bol pripravovaný najmä na duchovný život s veľkým dôrazom na dobré vzdelanie. Keď však na jar roku 1502 Artur zomrel, Henrich získal titul waleského princa a stal sa dedičom trónu. Rozhodol sa, že sa zosobáši s vdovou po bratovi, Katarínou Aragónskou.

Katarína mu v rokoch 1511 a 1514 porodila dvoch synov. Obidvaja sa volali Henrich, no obidvaja žili iba niekoľko týždňov. O dva roky neskôr mu kráľovná porodila princeznú Máriu.

Po rokoch, keď mu kráľovná stále nedokázala dať syna, začal byť Henrich netrpezlivý, a tak, keď v roku 1525 spoznal Annu Boleynovú, nazývanú aj Šesťprstá Anna (medzi poddanými sa povrávalo, že na jednej ruke má o jeden prst viac) a začal jej dvoriť. Anna dlho odolávala, ale keď Henrich sľúbil, že sa s Katarínou rozvedie, nakoniec sa podvolila.

Henrich predložil pápežovi žiadosť o anulovanie manželstva s Katarínou, tú následne vykázal z kráľovského dvora a jej komnaty boli pridelené Anne. To, že jeho prvé manželstvo dosiaľ stále nebolo úplne anulované, ho vôbec netrápilo. S Annou sa totiž tajne zosobášil.

Princezná Mária bola prehlásená za nemanželské dieťa a budúci potomkovia z manželstva s Annou za nástupcov trónu. 

Kráľovnej Anne sa kráľovi nepodarilo dať žiadneho syna, čo vnímal ako zradu. V roku 1536 bola Anna opäť tehotná a čakala chlapca. No keď v pätnástom týždni tehotenstva potratila, pre Henricha to znamenalo koniec manželstva. Kráľovná bola obvinená z cudzoložstva, incestu a velezrady a 19. mája roku 1536 bola popravená sťatím.

Na druhý deň sa kráľ zasnúbil s Janou Seymourovou, Anninou dvornou dámou, a onedlho sa aj vzali. Parlament vydal zákon, ktorý opäť prehlásil Henrichove dve dcéry (s Annou mal Alžbetu) za nelegitímne, a keď v roku 1537 nová kráľovná porodila, stal sa novým dedičom trónu Eduard. Jana niekoľko dní po pôrode zomrela.

Krátko nato sa Henrich opäť rozhodol oženiť. Thomas Cromwell mu navrhol Annu Klévsku, o ktorej kráse sa hovorilo po celom svete. Keď však dorazila do Londýna, Henrichovi sa vôbec nepáčila. Henrich sa teda usiloval o anulovanie ďalšieho manželstva a následne musela Anna opustiť kráľovský dvor a súhlasiť s rozvodom.

Už počas manželstva s Annou Klévskou bol Henrich zamilovaný do devätnásťročnej Kataríny Howardovej, sesternice Anny Boleynovej. 28. júla sa s ňou Henrich oženil a nejaký čas sa zdalo byť všetko v poriadku. Keď však vyšli na povrch Katarínine mimomanželské romániky, ktorým spočiatku Henrich nechcel uveriť, bola Katarína popravená, rovnako ako jej sesternica, sťatím.

Henrichovou poslednou manželkou bola Katarína Parrová. Vzali sa v roku 1543 a mali medzi sebou zopár náboženských sporov, čo ju takmer stálo život. Zachránila sa, keď sa poddala a viac sa do náboženstva nestarala.

V roku 1544 prehovorila kráľa a parlament schválil zákon, aby boli princeznám Márii a Alžbete opäť uznané práva na trón, ale mohli vládnuť, až po princovi Eduardovi.

Henrich VIII. zomrel ako 55 ročný vo Whitehallskom paláci. V závete vymenoval šestnásť správcov, ktorí mali pomáhať jeho synovi v čase neplnoletosti. Títo boli známi ako Eduardova rada. Eduard však zomrel ako 16 ročný a Mária, ktorá nastúpila na trón po ňom, vládla iba päť rokov. Napokon trón získala Alžbeta I., prezývaná aj Panenská kráľovná. Keďže aj ona zomrela bezdetná, rod Tudorovcov vymrel s ňou.

 

 

 

 

 

Čítané: 234 x