6 spôsobov, ako sa sústrediť na seba a svoj život

Datum: 18.07.2022

Je bežné, že sa väčšinu svojho času sústredíte nie na seba, ale na riešenie problémov iných ľudí, snažíte sa získať niekoho súhlas a vytvoriť o sebe iný obraz, než v skutočnosti ste.

6 spôsobov, ako sa sústrediť na seba a svoj život

Samozrejme, integrácia do spoločnosti je dôležitý proces a vy sa tak či onak potrebujete cítiť súčasťou jedného celku. Ale z tohto dôvodu by ste nemali obetovať svoje vlastné záujmy a ciele. Najlepšie rozhodnutie, ktoré môžete urobiť, je sústrediť sa na svoj život.

Nerobte niečo len preto, aby ste získali súhlas.

Pamätajte si raz a navždy: robiť niečo len preto, aby ste boli pochválení alebo aby ste splnili očakávania iných ľudí, je neúspešná stratégia. Po prvé, bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, nájdu sa ľudia, ktorí budú mať pocit, že nerobíte dosť. Budete sa musieť vyrovnať s tým, že lásku a rešpekt všetkých okolo vás si nemožno zaslúžiť. Po druhé, riskujete, že sa vzdáte svojich vlastných záujmov, aby ste získali súhlas niekoho iného. Samozrejme, v tomto prípade budete musieť čeliť vnútornému konfliktu: budete musieť ísť sami proti sebe.

Aby ste sa mohli sústrediť na svoj život, musíte najprv prijať fakt, že máte len dve možnosti. Pri rozhodovaní sa môžete neustále pozerať na reakcie iných ľudí, prispôsobovať sa očakávaniam iných ľudí. Alebo urobte to, čo považujete za správne, bez toho, aby ste premýšľali o tom, čo na to povedia ostatní.

Nebojte sa povedať nie rodine a priateľom

Odmietnuť ľuďom ich žiadosti je v poriadku. Aj keď ide o vašu rodinu a priateľov. Nebojte sa im povedať „nie“.  Ak vás títo ľudia skutočne rešpektujú, potom budú rovnako rešpektovať vaše rozhodnutia a namiesto toho, aby vás súdili, sa budú snažiť pochopiť.

Snažte sa šetriť svoj čas a energiu, neplytvajte nimi nadarmo. Je to veľmi cenný zdroj, ktorý môžete použiť na zlepšenie vlastného života. A ak potom stále máte túžbu pomôcť niekomu inému - samozrejme, môžete to urobiť.

Podeľte sa o svoje emócie

Urobte pravidlo povedať ľuďom, ako a prečo sa tak cítite. Možno si myslíte, že je to nezmysel, ale život sa stane oveľa jednoduchším. Prestanete predstierať, že je všetko v poriadku a vysvetlíte ostatným, čo vás presne urazilo, nahnevalo alebo sklamalo. Začnete kontrolovať, ako sa k vám ostatní ľudia správajú, naučíte sa chrániť svoje osobné hranice a rýchlo sa zbavíte zbytočného stresu.

Neporovnávajte sa

Vždy si pamätajte, že máte svoju vlastnú cestu, svoje talenty a svoj vlastný rytmus života. Je to mimoriadne dôležité, aby ste sa nesnažili porovnávať s inými ľuďmi. Áno, za pár mesiacov niekto dosiahne to, o čo ste sa roky snažili, ale to vôbec neznamená, že ste porazení a je čas, aby ste sa vzdali svojho cieľa. Ide len o to, že človek má úplne iné okolnosti. Možno mal na začiatku viac vedomostí a skúseností alebo to urýchlila materiálna podpora od príbuzných. O všetkých rôznych nuansách sa nikdy nedozviete, takže si prestaňte nadávať.

Trávte viac času osamote

Keď ste neustále s inými ľuďmi a snažíte sa vyplniť svoj voľný čas komunikáciou a zábavou, pripravujete sa o možnosť sústrediť sa na svoje myšlienky, pocity a túžby. Mali by ste pravidelne premýšľať o tom, čo od života chcete a ako to môžete dosiahnuť. V opačnom prípade sa môžete ocitnúť úplne dezorientovaní, pretože nebudete mať jasné predstavy, ktorým smerom by ste sa mali uberať.

Hneď po rozhodnutí začnite konať

Akonáhle urobíte akékoľvek rozhodnutie, musíte okamžite začať konať. Nezáleží na tom, ako rýchlo napredujete, dôležitejšie je, že nebudete stagnovať na jednom mieste a hľadať pre seba výhovorky. Aj keď je to strašidelné začať a vo väčšine prípadov sa to nevydarí, prinúťte sa urobiť prvý krok a budete mať pocit, že ste získali kontrolu nad svojím životom.

 

Čítané: 209 x