Neviete či je plavba na jachte to pravé pre vás? Vyskúšajte víkendovú plavbu

Datum: 09.08.2022

Na jednej strane vás dovolenka na jachte láka a na druhej sa obávate či je takáto dovolenka tá pravá pre vás? Ľudí trápia hlavne obavy z morskej choroby (predstava týždňa stráveného kŕmením rybičiek nie je príjemná), z uzavretého priestoru a z uzavretej spoločnosti (dobre si premyslite, koho do partie priberiete) a z toho, že sa na palube jachty budú nudiť.

plavba na jachte

Pre zmiernenie vašich obáv vyskúšajte víkendové alebo jednodenné plavby.

Prečo dať prednosť dovolenke na jachte

Dovolenky na jachte sa absolútne nemusíte obávať. Lode určené na takéto dlhšie plavby sú dostatočne stabilné, aby ste necítili vibrácie, čo eliminuje riziko morskej choroby. Počas plavby ste síce na palube so skupinou ľudí, ale každý z nich si nájde rôzne aktivity. Opaľujú sa, plávajú, jazdia na skútri alebo len tak spia. Navyše sa po zakotvení môžete vybrať každý po svojich chodníčkoch a vrátiť sa späť na palubu až na prenocovanie. Nudu sme vlastne vyriešili v predchádzajúcich riadkoch, kedy sme vám opísali, čo všetko ľudia na lodi robia. Okrem už spomínaných činností sa môžete tiež potápať, čítať knihy alebo pripravovať jedlo pre ostatných. Na 99% sa vám takáto dovolenka zapáči a budete sa snažiť ušetriť, aby ste kúpili lode na predaj.

Neviete sa rozhodnúť? Vyskúšajte jedno a dvojdňové plavby

Ak vás ani predchádzajúce riadky nepresvedčili o výhodách dovolenky na mori, tak môžete vyskúšať krátke plavby. Ide síce o plavby na našich tokoch a priehradách, ale čiastočne simulujú plavbu po mori. Počas jednodennej plavby si dokonca môžete vyskúšať kormidlovať loď, vyťahovať plachty a hrať sa na kapitána. Na dvojdenných plavbách na palube i prespíte, takže zistíte či dokážete na vodnej hladine zaspať. Viac času strávite v uzatvorenom priestore a pochopíte, že dovolenka na mori je skvelý nápad. Alebo si pomyslíte – jachty na predaj, traste sa!

Chytilo vás plavenie? Spravte si kurz

Predovšetkým páni si po dlhšej i kratšej plavbe povedia, že by radi loď sami ovládali. Kurzy kormidlovania je možné absolvovať na Slovensku a realizujú ich viaceré firmy. Vybrať si môžete z dvoch typov preukazov resp. kurzov. Kurz vodca malého plavidla vás oprávňuje na kormidlovanie lode na vnútrozemských tokoch. Kurz je kratší a lacnejší ako ten, ktorý vám umožní riadiť loď na mori. Kormidlovanie lode na mori je možné po absolvovaní kurzu s názvom veliteľ námorného rekreačného plavidla.

 

 

 

Čítané: 176 x