To najlepšie z Lanzarote

Datum: 18.07.2022

Ak patríte k tým, čo vyhľadávajú netradičnú a aktívnu dovolenku v očarujúcej krajine plnej opustených pláží, Lanzarote bude pre vás ideálnym miestom.

To najlepšie z Lanzarote

Ide o najsevernejší z väčších kanárskych ostrovov v Atlantickom oceáne. Celková rozloha ostrova je takmer 850 km2, čo znamená, že do každého jeho kúta sa autom dokážete presunúť maximálne do jednej hodiny. Máte chuť na samotu a divočinu? Tú nájdete spolu s výhľadom na susedný ostrov La Graciosa v jeho severnej časti v mieste nazývanom Mirador del Rio. Ak chcete zažiť krásne pláže, či nočný život, zamierte na juh, do Puerto del Carmen. Preslávenú vinársku oblasť nájdete zase približne v strede ostrova.

Veľkú časť ostrova pokrýva púšť charakteristickej červenohnedej farby. V 18. storočí bola totiž juhozápadná časť ostrova v dôsledku sérií sopečných erupcií pokrytá lávovými vyvrelinami, vďaka čomu sa mu prisudzuje charakter mesačného povrchu. Počas celého obdobia bolo z krátera Montañas del Fuego (Ohnivé hory) vyvrhnutých asi 4 miliardy m3 lávy, ktorá pokryla územie asi 200 km2. Pod povrchom lávy zostalo 11 dedín. Väčšine obyvateľov sa podarilo ujsť a zachrániť. Najväčší sopečný výbuch nastal v pohorí, ktoré sú súčasťou Národného parku Timanfaya, v ktorom je stále činný vulkán. Jeho prítomnosť je predvádzaná turistom v podobe horúceho piesku a štrku, zapálením suchej trávy vhodenej do jamy, či gejzírom vody vliatej do vyvŕtaného otvoru v zemi. Teplo sopky sa využíva aj v miestnej reštaurácii na prípravu jedál. V hĺbke 10 metrov pod zemou sa teplota pohybuje až okolo 600 °C.

Milovníci vína by si určite nemali nechať ujsť vinársku oblasť La Geria. Čierna vulkanická pôda predstavuje dokonalé podmienky pre pestovanie viniča. Vinice sa tu najčastejšie vysádzajú do polkruhových priehlbín obložených lávovými kameňmi, ktoré majú chrániť rastliny pred vetrom.

Skutočne výnimočným a čarovným miestom je aj séria lávových jaskýň Jameos del Aqua neďaleko obce Haría. Slovo “jameo” označuje veľký otvor v lávovom tuneli, ktorý sa vytvorí, keď sa vrchná časť zrúti. K súčasnému vzhľadu však vo veľkej miere prispel aj miestny umelec a architekt César Manrique, ktorý sa podieľal na tvorbe mnohých historických monumentoch celého ostrova. Aj preto je mu tu venovaných niekoľko múzeí. Jameos del Aqua je známe najmä vďaka tomu, že sa stal  domovom unikátneho druhu morského raka, nazývaného tiež  slepý homár alebo krab albín, ktorý je citlivý na hluk, svetlo a čistotu vody, v ktorej žije. Ďalej sa tu nachádzajú dve vynikajúce reštaurácie, umelo vytvorený bazén s azúrovou vodou a palmami a koncertná sála.

Nesmieme zabudnúť ani na Los Hervideros, ktoré boli vytvorené stekaním horúcej lávy do studeného oceánu. Na mieste je vytvorených niekoľko chodníkov, schodísk a vyhliadok, ktoré vám ponúknu výhľad na burácajúci oceán.

Rybárska dedinka El Golfo je zase perfektným miestom, kde si môžete dopriať výborný obed s čerstvou rybou.

Lagúna Lago Verde, rozprestierajúca sa uprostred krátera, je slávna vďaka svojmu zelenému sfarbeniu, ktoré je spôsobené mikroorganizmami žijúcimi v nej. Špecifická zelená farba lagúny v kombinácii s čiernym vulkanickým pieskom, červenými skalami a modrými odtieňmi oceánu totiž spoločne vytvárajú obdivuhodný kontrast.

Lanzarote a jeho neobyčajná krása a magická krajina je nezameniteľná s akýmkoľvek iným miestom na našej planéte. Navyše ostrov ponúka také množstvo zážitkov, že niektorých turistov neprestáva fascinovať a vracajú sa sem pravidelne.

 

 

 

Čítané: 268 x