Motoristická jar – na čo si treba dávať pozor?

Datum: 09.03.2024

S príchodom jari sa motoristi tešia, že končí obdobie, kedy musia čistiť auto od snehu, dávať si pozor na zľadovatenej či zasneženej vozovke. Avšak aj jar so sebou nesie veľa rizík. Pre motoristov je jar obdobím, kedy musia byť ostražití z dôvodu prebúdzajúcej sa divokej zveri či zvýšenému pohybu cyklistov na cestách.

Motoristická jar

Akým rizikám čelia šoféri počas jarného obdobia?

Hmlisté a upršané počasie

Jarné rána sú často hmlisté. Hmla je nepriateľom motoristov kvôli zníženej viditeľnosti na cestách. Buďte preto obozretní, prispôsobte rýchlosť podmienkam na ceste a hlavne zapnite hmlovky, na ktoré veľa motoristov zabúda. Počas hmly vždy dodržiavajte rozstupy medzi vozidlami a kontrolujte situáciu pred i za vašim automobilom.

Druhým rizikom jarných ciest sú vlhké vozovky. Počas dažďa sa vytvára tenká vrstva vody na ceste alebo sa vo výmoľoch nachádza veľké množstvo bahnistej vody. Obe uvedené situácie môžu spôsobiť aquaplaning - stav, kedy letné pneumatiky vozidla strácajú kontakt s povrchom cesty a vozidlo sa tak stáva ťažko ovládateľným. Motoristi musia mať na pamäti, že je dôležité znížiť rýchlosť a vyhýbať sa akýmkoľvek náhlym manévrom na mokrých cestách. Dôležité sú v tomto smere kvalitné letné pneumatiky kormoran s drážkami, ktoré sú schopné odvádzať veľké objemy vody.

Vyšší pohyb na cestách

Vidieť v zime na cestách cyklistov alebo motorkárov je ojedinelý stav. Na jar sa ich počet zvýši. Venujte počas jari viac pozornosti svojmu okoliu. Buďte k cyklistom ohľaduplní a obchádzajte ich. Dodržiavanie pravidiel prednosti v jazde a zachovávanie bezpečnej vzdialenosti od chodcov či cyklistov zníži riziko stretu na minimum.

Na cestách sa okrem ľudí môžu zjaviť aj divoké zvieratá.  Jarné obdobie je aj obdobím migrácie a párenia pre veľa druhov zvierat. To znamená, že sa môžu vyskytnúť situácie, keď vám divoká zver skríži cestu. Buďte opatrní,  a to najmä v oblastiach, kde je zvýšený výskyt divokej zveri vyznačený dopravnými značkami.  Ak chcete mať istotu, že sa vám zvieratá vyhnú, inštalujte si do vozidla plašiče.

Zanedbaný technický stav vozidla

Okrem zmien v poveternostných podmienkach je dôležité venovať pozornosť aj technickému stavu vozidla. Kedy ste naposledy skontrolovali všetky dôležité komponenty auta a strešný box? Kontrola brzdového systému, osvetlenia, stavu pneumatík a tlaku vzduchu v pneumatikách je nevyhnutná nielen po zime. Po zime by malo byť vozidlo tiež dôkladne preverené na možné poškodenia, ktoré mohli vzniknúť v dôsledku náročných podmienok na cestách.

Na jar vás čaká ešte jedna povinnosť – prezutie pneumatík. Nastal správy čas na výmenu zimných pneumatík za letné. Letné pneumatiky majú lepšiu priľnavosť na horúcom i mokrom povrchu, pomáhajú vám lepšie reagovať na rôzne situácie na cestách a podporujú ovládateľnosť vozidla. Správne pneumatiky sú základným prvkom bezpečnej jazdy a ich výmena je nesmierne dôležitá.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 107 x