Ako sa starať o kombinézu a prilbu na štvorkolku

Datum: 14.08.2023

Súčasťou výbavy jazdca na športovej štvorkolke je kombinéza a ochranná helma. Obe pomôcky pomáhajú eliminovať následky zranení po prípadnom páde zo štvorkolky alebo po jej prevrátení.

Ako sa starať o kombinézu a prilbu na štvorkolku

Sú tiež ochranou počas divokejšej jazdy cez bahno a piesok. Ako sa starať o kombinézu a prilbu, aby vám dlho vydržali?

Kombinéza na štvorkolku – rozhoduje materiál

O tom, koľko času musíte venovať kombinéze na štvorkolky, rozhoduje materiál. Kombinéza na štvorkolku je identická ako tá, ktorá sa používa počas jazdy na motorke. Znamená to, že sa vyrába z kože alebo textilu. Kožená kombinéza a štvorkolka sú neodolateľná kombinácia. Robustný stroj a koža k seba patria. Lenže starostlivosť o koženú kombinézu je náročnejšia ako o textilnú.

Kožená kombinéza

Veľké nečistoty ako bahno odstráňte z kombinézy s kefkou s jemnou štetinou. Následne umyte kombinézu vlhkou handričkou, na ktorú nanesiete mydlovú zmes. Koža sa musí čistiť krúživými pohybmi. Ak sa na koži nachádza zaschnutý hmyz, nechajte handričku chvíľu položenú na koži, aby sa špina uvoľnila. Koženú kombinézu nikdy nesušte na slnku, ale voľne zavesenú vo vnútri. Po vyschnutí kožu natrite balzamom alebo nasprejujte, aby zmäkla. Ochranu koži zabezpečí impregnácia.

Textilná kombinéza

Textilné kombinézy sú na údržbu nenáročné. Jednoducho kombinézu dáte prať do práčky a necháte ju voľne uschnúť ako koženú. Kombinézu neperte pri teplote vyššej ako 30 stupňov. Používajte prostriedky odporúčané výrobcom. Zakázaná je aviváž. Po vyschnutí kombinézu impregnujte prípravkami na textil.

Starostlivosť o helmu

Štvorkolky can am sú veľmi výkonné, dosahujú vysokú rýchlosť. Jazdci s nimi často skáču alebo driftujú. Pri takomto spôsobe jazdy je nutné chrániť hlavu. Zranenia hlavy sú počas jazdy na štvorkolkách najviac nebezpečné. Ochrana hlavy v podobe prilby vám nesmie chýbať pri žiadnej jazde. O prilbu sa následne treba starať.

Prilbu čistite po každej jazde, aby sa oleje či bahno nedostali do štruktúry materiálu. Čistenie je dôležité aj z hygienického hľadiska. Vo vnútri helmy sa môžu množiť baktérie. Povrch helmy čistite handričkou namočenou v saponáte. Ak má helma štít, pred čistením ho odpojte, aby ste sa dostali aj do štrbín. Podobne postupujte aj pri čistení stielky. Niektoré vnútorné stielky sa dajú odpojiť a oprať v rukách.

Vedeli ste, že kombinézu, prilbu a štvorkolku dokážete farebne zladiť. Stačí, aby ste klikli na tento odkaz  https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html a nakonfigurovali si vlastný stroj.

 

 

 

Čítané: 212 x