Turistická obuv: Keď vám záleží na zdraví vašich chodidiel

Datum: 11.02.2024

Výstupy v horách, ale tiež obyčajné horské cestičky sú plné nástrah, ktoré ohrozujú hlavne vaše chodidlá.  Správna obuv vám zabezpečí nielen pohodlie, ale aj bezpečie.

Turistická obuv

Vhodná obuv by mala zodpovedať teplote, vlhkosti prostredia a náročnosti terénu. Výberom kvalitnej turistickej obuvi zaistíte, že vaše nohy budú zdravé a vy si užijete každý výlet.

Pre zdravie chodidiel je kľúčové pohodlie

Najdôležitejším faktorom pri výbere turistickej obuvi je pohodlie. Turistické topánky by mali dobre sedieť, nebyť príliš tesné a ani príliš voľné, sústreďte sa hlavne na voľnosť v oblasti prstov. Pri nákupe obuvi je potrebné brať do úvahy nielen dĺžku, ale aj šírku, výšku a tvar chodidla. Každá značka a model obuvi môže mať inú veľkosť, preto je dôležité vyskúšať si obuv alebo si overiť tabuľku veľkostí.

Pri skúšaní obuvi je vhodné mať na sebe ponožky, ktoré budete používať pri turistike. Turistická obuv sa skúša v stoji a pri chôdzi, prípadne na špeciálnej plošine, ktoré simuluje výstup do kopca. Topánky vás nesmú tlačiť, no dávajte si pozor aj na to, aby sa nevyzúvali. Ak sa rozhodnete pre online nákup, overte si možnosť vrátenia topánok v prípade, keď vám veľkosť nebude vyhovovať.

Ktorý materiál obuvi je na nosenie komfortný

Pohodlie obuvi ovplyvňuje aj materiál, z ktorého je vyrobená. Materiál by mal byť priedušný, aby zabránil prehrievaniu a poteniu nôh. Rizikom pre chodidlá je i vlhkosť, takže sa zamerajte na to, aby mali topánky všitú membránu. Tá vodu odpudzuje a umožňuje cirkuláciu vzduchu vo vnútri topánok. Vhodným materiálom je napríklad koža, ktorá je pevná, vodeodolná a prispôsobí sa tvaru nohy. Nevýhodou kožených topánok je vyššia hmotnosť, cena a náročnejšia údržba. Alternatívou je textil, ten je ľahký, pohodlný, priedušný a lacný. Textilné topánky však dobre neizolujú a sú menej odolné voči poškodeniu.

Okrem materiálu zvršku je dôležitá aj podrážka obuvi, ktorá zabezpečuje priľnavosť, tlmenie a ochranu chodidla. Podrážka by mala byť dostatočne tuhá, aby podopierala chodidlo na nerovnom teréne. Ideálne je, keď má pánska a dámska turistická obuv systém dvoch a viacerých vrstiev podrážky. Takáto obuv dobre odpruží a chráni kĺby pred otrasmi. Členitá podrážka je znakom, že topánky sú protišmykové a dobre priľnú aj k vlhkému podložiu.

Turistické topánky na leto a na zimu

Rozličné typy turistickej obuvi sú navrhnuté pre rôzne ročné obdobia a terény, a preto je dôležité zvážiť, kde a kedy sa budete trekingu venovať. Na jar a v lete budete potrebovať priedušnejšiu obuv, ktorá udrží vaše nohy v suchu a pohodlí. Naopak na jeseň a v zime si kúpte teplejšie a vodotesné topánky, ktoré ochránia pred dažďom a snehom. Na rovinatom a nenáročnom teréne vám budú stačiť topánky nižšieho strihu. Pre horské túry a náročné výstupy budete potrebovať pevnú obuv s dobrými gripmi a podporou členku.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 182 x