Štyri opomínané potraviny, ktoré môžete pridať do svojho zdravého jedálnička

Datum: 18.07.2022

Jedzte viac ovocia a zeleniny, menej sladkostí a škrobových jedál a nezabúdajte piť čistú vodu. Tieto pravidlá zdravej výživy určite poznáte.

Štyri opomínané potraviny, ktoré môžete pridať do svojho zdravého jedálnička

Zdravá strava však môže zahŕňať aj potraviny o ktorých sa toľko nehovorí.

Horká čokoláda

Vypiť šálku horúcej silnej kávy na povzbudenie a utekať do práce je pre mnohých známym ranným scenárom. Ak ale nie ste veľkým milovníkom kávy, no aj tak sa potrebujete rozveseliť a nabudiť, potom pomôže tmavá čokoláda. Obsahuje tiež kofeín a dáva efekt veselosti, ale bez prudkého nárastu tlaku a srdcovej frekvencie. A vďaka kofeínu tmavá čokoláda odstráni letargiu, zlepší funkciu mozgu a pomôže k produktivite počas pracovného dňa. Skvelá alternatíva k šálke espressa.

Čokoláda odbúrava nielen únavu, ale aj stres. Obsahuje tryptofán, aminokyselinu, ktorá je potrebná na tvorbu serotonínu. Preto pár kúskov čokolády počas dňa pomôže uvoľniť sa a rozveseliť.

Čokoláda pôsobí aj antioxidačne – spomaľuje proces starnutia. To všetko vďaka vitamínom A, E a C, ako aj polyfenolom. Ale nepreháňajte to, pretože čokoláda okrem užitočných látok obsahuje aj cukor a ten je vo veľkom množstve škodlivý.

Červené víno

Samozrejme, neodporúčame ho piť denne vo veľkých množstvách, nadmerná konzumácia alkoholu je zdraviu škodlivá. Ale pár dúškov červeného vína zlepší činnosť mozgu, posilní imunitu nervových buniek a zabezpečí normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému a to vďaka látke tanín, ktorú víno obsahuje.

Červené víno je užitočné aj pre tých, ktorí chcú schudnú. Nápoj obsahuje látku resveratrol, ktorá dokáže znížiť pocit hladu. Ak si pred večerou dáte pohár červeného suchého vína, zjete menej jedla a zbavíte sa chuti na sladké. Pamätajte však, že v prípade nadmerného užívania alkoholu, škodíte svojmu telu. Aby víno priaznivo pôsobilo na zdravie, stačí maximálne 250 – 300 ml denne.

Chilli

Dobrá správa pre fanúšikov štipľavých jedál, prospievajú nielen chuti ale aj telu. Napríklad čili papričky sú obdarené silnými antioxidantmi a antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú ničiť škodlivé baktérie. Počas jesenného chladného obdobia pomôžu chilli papričky predchádzať riziku ochorenia a chrániť pred infekciami.

Toto obľúbené dochucovadlo dokáže tlmiť aj bolesť, vďaka obsiahnutej látke kapsaicín. Má analgetický účinok, takže pálivá paprika môže zmierniť migrény a bolesti hlavy. Pomôžu v tom aj endorfíny, ktorých produkciu čili vyvoláva. Jedna paprička zdvihne náladu efektívnejšie ako celá tabuľka čokolády.

Ďalšou cennou látkou obsiahnutou v čili je piperín. Ide o alkaloid, ktorý sa nachádza vo všetkých odrodách korenia a je zodpovedný za ostrú chuť papričiek. Zmierňuje zápaly spôsobené alergiami alebo podráždením, znižuje kyslosť žalúdočnej šťavy, stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a napomáha aj tvorbe serotonínu.

Bylinky a korenia

Chuťové vlastnosti a príjemná vôňa nie sú jediným dôvodom, prečo pridať do svojho jedálnička viac korenín. Mnohé koreniny sú užitočné a výživné. Obsahujú nielen vitamíny a minerály, ale aj ďalšie cenné látky, napríklad éterické oleje. Tieto majú dobrý vplyv na stav nervového systému, pomáhajú vyrovnať sa s úzkosťou, zlepšujú spánok a zmierňujú stres.

Korenie môže zvýšiť ochranné vlastnosti tela, pomáha mu bojovať proti vírusom a infekciám. V tomto smere je obzvlášť dobrá sušená cibuľa a cesnak, horčica a kurkuma. Korenie zlepšuje imunitu a to všetko vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Preto sú horúce nápoje s obsahom korenia ako zázvor a škorica obzvlášť užitočné v chladnom období.

Čítané: 250 x