Krajiny s najškodlivejšou kuchyňou

Datum: 18.07.2022

Mnoho turistov začína spoznávať kultúru iných krajín z miestnej národnej kuchyne. A väčšina cestovateľov sa snaží nenavštevovať podniky s medzinárodným menu.

Krajiny s najškodlivejšou kuchyňou

Majú tendenciu jesť v autentických reštauráciách a kaviarňach. Mnoho cestovateľov uprednostňuje gastronomickú turistiku a verí, že je základom každého výletu.

V roku 1992 odborníci na výživu na Harvardskej škole v Spojených štátoch vyvinuli potravinový program. Je to on, ktorý sa používa ako kritérium užitočnosti všetkých druhov jedál v rôznych krajinách. Odborníci tvrdia, že denné menu musí obsahovať čerstvú zeleninu, ovocie a bylinky. Ďalej sú to podľa vedcov strukoviny, orechy, obilniny, ryby, kuracie mäso a morčacie mäso (najlepšie bez kože), domáce vajcia a mliečne výrobky.

Akákoľvek zelenina, ovocie a bobule sú kľúčom k zdravej výžive. A čo sa týka tukov živočíšneho pôvodu, sladkostí a bieleho pečiva – to všetko treba obmedziť na minimum, ak nie úplne odstrániť zo svojho jedálnička.

Bohužiaľ, pred stovkami rokov, keď sa objavili národné kuchyne, vo väčšine krajín nikto nevedel nič o pravidlách správnej a zdravej výživy. Preto nie je prekvapujúce, že mnohé jedlá dokážu šokovať moderných lekárov a odborníkov na výživu.

Aké národné jedlá môžu byť škodlivé pre zdravie? Ponúkame vám zoznam krajín s najškodlivejšími kuchyňami na svete.

Nemecko

Nemecká kuchyňa má podľa odborníkov povesť mastnej a kalorickej. Príkladom toho sú tradičné a mnohými obľúbené bavorské klobásy, vyprážané mäso, hustá polievka Eintopf s mäsom, ako aj všetky druhy údenín. Zoznam týchto nemeckých obľúbených jedál potvrdzuje povesť, ktorú má nemecká kuchyňa v celom svete.

Česká republika

Bravčové koleno s pohárom piva je gastronomickou nevyhnutnosťou každého turistu, ktorý navštívi našich susedov. Aj v tradičnom jedálnom lístku môžete nájsť tučné mäso všetkých druhov, omáčky, veľa mastných jedál, chleba, zemiakové jedlá, palacinky či huspeninu. Nečudo, že veľká časť českej populácie má nadváhu a zdravotné problémy. Treba však priznať, že slovenská kuchyňa sa od tej českej veľmi nelíši a konzumácia piva je na Slovensku rovnako veľmi častá.

Maďarsko

Aj v Maďarsku trpí nadváhou pomerne veľa ľudí (asi 25 %). Ich tradičným jedlom je totiž lahodný, no veľmi kalorický mäsový guláš. Rovnako aj ich ďalšie národné jedlá nie sú menej kalorické. Pripravujú sa najmä z mäsa a tuku. S cieľom zlepšiť situáciu zaviedla maďarská vláda daň z nezdravých potravín. Zvýšila aj ceny sladkej sódy a rýchleho občerstvenia.

Belgicko

Nielen mäsité jedlá sú v Európe tradičné. Belgické sladkosti sa nepovažujú za menej kalorické. Patrí sem lahodná čokoláda, všetky druhy zákuskov, belgické vafle a iné cukrovinky. Belgicko je známe vysokokalorickými avšak veľmi chutnými dobrotami.

Bielorusko

Je známe, že Bielorusko patrí medzi lídrov v pestovaní a konzumácii zemiakov. A zemiaky, ako viete, obsahujú veľké množstvo škrobu. Práve škrob prispieva k priberaniu a negatívne ovplyvňuje cievy. Kto by pri návšteve tejto krajiny neskúsil lahodné bieloruské zemiakové placky (draniki)? V kombinácii s mäsom, mliečnymi výrobkami a všetkými druhmi pekárenských výrobkov je to časovaná bomba. Do zoznamu najškodlivejších na svete sa preto dostala aj bieloruská kuchyňa.

Argentína

Energickí a emotívni Argentínčania milujú nielen temperamentné tance. Milujú ťažké jedlá. V podstate ide o jedlá z mäsa a múky. Ako viete, Argentína je jedným z popredných svetových dodávateľov hovädzieho mäsa. Obyvatelia tejto krajiny vo svojom jedálničku preferujú práve červené mäso.

USA

Existuje názor, že Spojené štáty americké vlastne nemajú národnú kuchyňu. Amerika však drží neoficiálny titul – rodisko rýchleho občerstvenia. A asi každý vie, čo je rýchle občerstvenie. Spojené štáty americké preto patria do zoznamu krajín s najnezdravšou kuchyňou.

Čítané: 120 x