Jazda v hmle

Datum: 12.09.2022

Ako bezpečne jazdiť v hmle, ako urobiť auto nápadnejším a zlepšiť viditeľnosť? Poďme sa o tom porozprávať o tom

Jazda v hmle

Nebezpečenstvo hmly. Nedostatočná viditeľnosť

Hmla je pre vodičov jedným z najnebezpečnejších atmosférických javov. Suspenzia malých kvapiek vody výrazne znižuje priehľadnosť vzduchu, čo narúša pohyb celej dopravy. Náročnosť jazdy v hmle nespočíva len v znížení viditeľnosti: hmla sťažuje navigáciu v priestore, mení vnímanie rýchlosti a vzdialenosti. Je veľmi ťažké správne posúdiť polohu predmetov, ľudí a iných vozidiel v hmle: v skutočnosti sú bližšie, ako sa očakáva, a ich rýchlosť je vyššia.

Mení sa aj vnímanie vlastnej rýchlosti v hmle a je lepšie dôverovať prístrojom (rýchlomer), a nie svojim pocitom. Psychická záťaž vodiča narastá, vzniká nervové napätie a únava, začínajú bolieť oči... Výsledkom je, že práve v hmle dochádza k najmasívnejším dopravným nehodám.

Pravidlá cestnej premávky klasifikujú hmlu ako stav nedostatočnej viditeľnosti (nezamieňať s pojmom obmedzená viditeľnosť , keď vo výhľade bráni terén alebo predmety pozdĺž cesty). Jazda s nedostatočnou viditeľnosťou vyžaduje od vodiča určité školenie a správne činnosti.

Ako bezpečne jazdiť v hmle

Jediný spôsob, ako urobiť jazdu v hmle úplne bezpečnou, je nerealizovať ju. Niekedy sú podmienky na ceste také zlé, že je lepšie naozaj počkať na zlepšenie počasia, ako skúšať šťastie. Ak však nie je možnosť čakať na zlepšenie počasia a napriek tomu budete musieť prejsť hmlou, buďte opatrní a vždy postupujte podľa niekoľkých jednoduchých krokov:

  • Znížte rýchlosť. To poskytne dodatočný čas na reakciu na meniace sa dopravné podmienky a v prípade potreby na núdzové brzdenie. Nepleťte sa však ani slimačím tempom, v hustej hmle sa stanete nečakanou prekážkou pre vozidlá idúce za vami.
  • Zvýšte vzdialenosť od auta pred vami. Netlačte sa k jeho zadnému nárazníku, aby ste ho nestratili z dohľadu. V prípade nedostatočnej viditeľnosti sa vzdialenosť, ktorú prejdete za 4 sekundy, považuje za bezpečnú. Ak teda jazdíte v hmle rýchlosťou 50 km/h (13,9 m/s), dodržujte odstup aspoň 50 metrov.
  • Zapnite svetlá. Aj keď jazdíte cez deň a dobre vidíte na cestu, musíte byť videní. Denné svetlá v hmle nestačia – zapnite hmlové svetlá.

Hmlovky

V hustej hmle sa svetlo z bežných svetlometov odráža od vodnej pary vo vzduchu, rozptyľuje sa, vytvára pred vodičom biely závoj a zhoršuje viditeľnosť. Tento efekt je badateľný najmä pri diaľkových svetlách. Hmlové svetlá fungujú inak.

Hmla sa zeme nikdy nedotýka, vždy sa po nej šíri vo výške asi pol metra. Práve na tomto mieste, v spodnej časti nárazníka, sú umiestnené hmlovky. Špeciálny tvar ich šošovky alebo reflektora poskytuje široký a plochý lúč svetla s jasným horným okrajom. To umožňuje osvetliť cestu pod vrstvou hmly bez oslnenia vodiča.

Šoférske triky

Okrem povinných úkonov predpísaných v pravidlách cestnej premávky existujú menej zrejmé techniky jazdy, ktoré pomáhajú zvyšovať bezpečnosť jazdy v hmle.

  • Ak vo vašom regióne nie sú hmly nezvyčajné, vzdajte sa módnych modrastých xenónových a studených bielych diód. Inštalujte halogénové žiarovky s nízkou teplotou farby, ktorých svetlo sa v hmle menej rozptyľuje.
  • Starostlivo si naplánujte trasu. Ak sú po ceste obzvlášť hmlisté miesta (nížiny, horské serpentíny) a počasie je zamračené, popremýšľajte o možnosti obchádzky. Je lepšie ísť dlhšie, ale bezpečnejšie.
  • Bojujte proti zahmlievaniu okien, ktoré sa často vyskytuje pri vysokej vlhkosti (hmle), čo ešte viac znižuje viditeľnosť. Vnútorné plochy skiel ošetrite špeciálnym prostriedkom proti zahmlievaniu, častejšie vymieňajte kabínový filter a používajte klimatizáciu.
  • Používajte polarizované okuliare so žltými sklami. Fungujú dobre v podmienkach nízkej viditeľnosti. Polarizácia chráni oči pred odrazeným svetlom, zlepšuje viditeľnosť a znižuje stres vodiča.
Čítané: 302 x