Automatické snehové reťaze upadli do zabudnutia

Datum: 10.04.2023

S pojmom snehové reťaze sa aktívny motorista stretne hlavne v zime. Snehové reťaze a hory k sebe patria ako sneh a odhŕňače. Tam, kde odhŕňače nestíhajú, tam je nutné nasadiť snehové reťaze.

Automatické snehové reťaze

V minulosti bola snaha, aby každé vozidlo disponovalo automatickými snehovými reťazami. Automatické reťaze síce zapadli do zabudnutia, ale boli vcelku zaujímavou technológiou.

Snehové reťaze nemajú motoristi radi

Snehové reťaze sú podľa zákona povinné tam, kde je na ceste vrstva snehu a kde povinnosť ich nasadenia prikazuje dopravná značka. Reťaze nemá v obľube žiadny motorista podobne ako povinnosť vymeniť zimné za letné pneumatiky. Na jednej strane si šoféri uvedomujú ich nutnosť a musia uznať, že im veľakrát pomohli prejsť náročný terén. Na druhej strane sú s reťazami spojené rôzne komplikácie a problémy.

V prvom rade ide o ich váhu a miesto, ktoré zaberú v kufri vozidla. Uvedený problém je možné riešiť kúpou textilných snehových reťazí. Oveľa viac motoristom prekáža ich zdĺhavé a nervy drásajúce nasádzanie. Všetko mohlo byť inak, keby sa v minulosti uchytila myšlienka automatických snehových reťazí.

Kto stál za myšlienkou automatických reťazí

Prvé automatické snehové reťaze vznikli kde? No predsa v krajine neobmedzených možností, v Amerike. Ich vznik sa datuje do 40. rokoch minulého storočia. Postupne boli vylepšované až do roku 1977, kedy ich vo Švédsku predstavili v plnej paráde. Tento vynález sa síce neuchytil u malých vozidiel, ale nákladné vozidlá, a to hlavne v zahraničí, automatické snehové reťaze používajú.

Vďaka nižšie položenej zadnej náprave nie je u nákladných vozidiel vidieť, že pod nápravou sú reťaze umne skryté. Skvelé je, že reťaze je možné mať po ruke po celý rok, takže šoféra neprekvapí nečakané sneženie. Keď cestu pokryje sneh a reťaze budú potrebné, jednoducho stlačí ovládacie tlačidlo na palubnej doske a reťaze sa na pneumatiky inštalujú automaticky. Skvelá technológia, všakže?

Prečo sa automatické reťaze nevyužívajú

Napriek pokrokovej technológii sa automatické snehové reťaze bežne nevyužívajú. Dôvod je prozaický – ich cena. V klimatickom pásme, v ktorom žijeme, by sa investícia do týchto reťazí nevrátila ani po rokoch používania. Navyše existujú rôzne alternatívny, ktoré nie sú drahé a nasádzajú sa rýchle, čo potvrdzujú testy pneumatík a komponentom vozidiel. Keď potrebujete reťaze s jednoduchou inštaláciou, kúpte textilné reťaze a kovové so saoupínacím systémom.

 

 

 

 

Čítané: 321 x