Prečo sú ľudia na sociálnych sieťach falošní?

Datum: 05.09.2022

Aj pred sociálnymi sieťami sa ľudia snažili na seba zapôsobiť, no predtým to bolo pochopiteľne ťažšie. Dnes, keď sme prepojení so stovkami ľudí, ktorých za celý život v realite nestretneme, je ťažké určiť, kde je pravda a kde lož.

Prečo sú ľudia na sociálnych sieťach falošní?

Toto využívajú mnohí a robia zo seba úplne iných ľudí. Prečo sú však sociálne siete také falošné? Má to viacero dôvodov.

Ľudia si chcú o sebe vytvoriť jedinečný obraz

Jednou z hlavných výhod sociálnych sietí je schopnosť vytvárať obraz, o akom ste vždy snívali. Je to ako hra Sims, kde si vytvoríte postavu a ovládate ju. Môžete prikrášľovať svoje prednosti a klamať o niečom, čo pre vás nie je charakteristické, pričom ignorujete nedostatky, a to je všetko, už ste dokonalý človek, ktorého všetci obdivujú. Málokto prizná, že je zbabelý alebo slabý. Problém sociálnych sietí je práve v úplnej kontrole nad imidžom.

Ľudia majú čas pripraviť si perfektnú odpoveď

Ďalším dôvodom, prečo sú sociálne médiá falošné, je schopnosť pripraviť perfektnú odpoveď. Neuvidíte okamžitú reakciu človeka, nebude môcť povedať niečo, čo by ho zdiskreditovalo, aspoň ak má aspoň trochu rozum.

Kvôli tomu sa rozhovor mení na politicky korektné, akési fórum, kde sa politici zišli a snažia sa navzájom neuraziť a rozdávať čo najviac komplimentov kvôli zisku. V skutočnosti sa komunikácia stáva stereotypnou, pretože ľudia majú čas reagovať a môžu si vybrať najvhodnejšie slová a emócie bez toho, aby opustili svoj obraz.

Ľudia nemajú také zaujímavé životy, ako by chceli

Mnohí chcú ukázať, aký zaujímavý je ich život. Všetky krásne obrázky z cestovania a zábavy často vznikajú len preto, aby ukryli duchovnú prázdnotu a ukázali, že ich život je plný pôsobivých udalostí a na nudu im nezostáva čas.

Obzvlášť vtipné je sledovať takéto príspevky od ľudí, ktorých osobne poznáte a viete, aký život naozaj majú. Keď to viete, začnete chápať, že aspoň časť všetkých ostatných príspevkov tvoria presne tí istí nudní ľudia s nudným životom, ktorí sa snažia dokázať ostatným, ktorí ich v reálnom svete nepoznajú, že ich život je plný fascinujúcich príbehov.

Podporuje to moderný spôsob života

Hlavný slogan tejto doby znie „buďte úspešní, alebo sa tak aspoň javte“. Tomuto vplyvu, šírenému médiami po celom svete, je vystavených veľa ľudí, ktorí sa nevyhnutne ponárajú hlbšie do tejto témy, snažiac sa prispôsobiť trendom. Len málo ľudí chce byť „zastaraných“, vyzerať menej reprezentatívne ako ostatní a zapájajú sa do globálnej hry, v ktorej vyhráva ten, kto vyzerá, že dosiahol maximálny úspech.

Možno si to nevšimneš, ale my všetci, aspoň nejakým spôsobom sledujeme tieto trendy a potichu dovoľujeme, aby nás to ovplyvňovalo. Je to normálne v tom zmysle, že je mimoriadne ťažké odolať tomu, keď z každého blogu lietajú frázy o „obrovskom úspechu“ a o tom, kým presne by ste mali byť. A ak ním nemôžete byť, zdá sa, že to vedie k zvýšeniu objemu klamstiev v sociálnych sieťach.

Nemajú skutočné emócie

Ako sme už uviedli vyššie v časti o čase na prípravu odpovede, používateľ si môže vybrať, ako a kedy bude komunikovať s ostatnými ľuďmi. To isté platí pre emócie. V skutočnom živote je dosť ľahké vidieť falošné emócie prehrávania alebo podceňovania, najmä ak pristihnete osobu nepripravenú. Na sociálnych sieťach však takýto nástroj nie je dostupný a všetky emócie, ktoré tam vidíte, sú viacnásobne prehnané, podobne ako v starých divadelných inscenáciách, kde je cieľom hercov jasne sprostredkovať publiku pocity, ktoré postavy prežívajú.

Väčšina emócií na sociálnych sieťach je rovnako rafinovaná ako obsah. Sú prezentované v čo najprístupnejšej a najschvaľujúcejšej forme.

 

Čítané: 291 x