Ako jazdiť počas jesenného daždivého počasia

Datum: 11.09.2022

Letné dni sa onedlho skončia a opäť budeme musieť čeliť premenlivému jesennému počasiu. Znakom, že jeseň zaútočila v plnom prúde, sú lejaky spojené s búrkami.

Ako jazdiť počas jesenného daždivého počasia

Hovorí sa, že v takomto počasí by ste ani psa na ulicu neposlali, ale niekedy skrátka von musíme vyjsť. Opatrní buďte hlavne počas šoférovania. Rýchla jazda a nepozornosť vás môžu počas daždivého počasia vyjsť poriadne draho. Aké sú pravidlá jazdy v lejaku?

Keď sa nevyhnete dažďu počas jazdy

Najlepšie by bolo, keby ste počas silnej búrky nemuseli šoférovať alebo by ste jazdu mohli odložiť. Nie vždy je to možné a treba rátať aj s tým, že na jeseň sa môže počasie rýchlo zmeniť. Keď sa ocitnete v situácii, že prudko leje, tak je najdôležitejšie to, aby ste udržiavala bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Na mokrej vozovke hrozí šmyk podobne ako na snehu. Druhým rizikom počas lejaka je fakt, že sa zníži viditeľnosť. Bezpečná vzdialenosť v tomto prípade, podobne ako kvalitné pneumatiky Kormoran, zabráni kolízii.

Tma ako v tunely

S búrkami prichádzajú tmavé mraky, ktoré spôsobia, že sa behom pár sekúnd zošerí ako na sklonku dňa. Tmu ako v tunely prejdete bezpečne jedine tak, že zapnete svetlá. Už pri slabom daždi je dobré zapnúť stretávacie svetlá. Hmlovky využite len vtedy, keď je dážď naozaj hustý. Viditeľnosť môžu ohroziť tiež stierače. Po lete len málo motoristov vymení gumičky či celé stierače za nové, ale do doplnkov akú sú hliníkové disky s radosťou investujú. Popraskaná guma robí na skle čiary, ktoré vás rozptyľujú a v horšom prípade úplne bránia výhľadu na vozovku.

Keď voda nemá kam odtekať

Môžete jazdiť ako pretekár formuly 1, ale keď nebudete mať v poriadku pneumatiky, tak to skrátka na vlhkej vozovke neubrzdíte. Ojazdené pneumatiky nemajú drážky dostatočne hlboké na to, aby dokázali odvádzať vodu z povrchu behúňa. Nahromadená voda v dezéne a k tomu vysoká rýchlosť sú extrémnym rizikom. Nehovoriac o tom, že na vozovke sa nachádzajú prach i zvyšky oleja, ktoré na ojazdenej pneumatike vytvoria klzkú škrupinu. Veľmi obozretní buďte pri prejazde cez vodorovné dopravné značenie. Biele a žlté pruhy na ceste sa po strete s vodou menia na klzisko. Na sklonku jesene si radšej do kufra pribaľte snehové reťaze, ktoré v obchodoch nájdete aj vo variante reťaze na dodávky.

K dažďu sa často pridá aj vietor

Úplná katastrofa na cestách nastáva, keď sa k dažďu pridá vietor. Ten vie doslovne zamávať s veľkými vozidlami i malými osobákmi. Veľké vozidlá majú nevýhodu vo veľkej nárazovej ploche a malé v nízkej váhe. Pozor si dávajte hlavne na diaľnici a medzi obcami v nížinách. Ak cítite, že sa vietor s vami hrá, tak ihneď spomaľte a držte pevne volant oboma rukami.

 

Čítané: 196 x