Pripravte štvorkolku na zimu

Datum: 15.11.2022

Patríte medzi motoristov, ktorí na zimu štvorkolku schovávajú do garáže? Alebo ste motorista, ktorý štvorkolke nedá pokoj ani počas najtuhších mrazov?

Pripravte štvorkolku na zimu

Nech už patríte do prvej, ale do druhej skupiny, vždy sa vám zíde zopár tipov, ako pripraviť štvorkolku na zimu.

Ak nechcete štvorkolku v zime využívať

Motorky, trojkolky i štvorkolky väčšina ich majiteľov schová na zimu do garáže. V prípade štvorkoliek ide hlavne o športové modely, na ktorých by bola v mrazoch počas jazdy veľká zima. Nákladné a úžitkové štvorkolky ich majitelia dokážu plne využiť aj počas zimných mesiacov, a preto ich nezazimujú. Ak sa rozhodnete štvorkolku na zimu schovať do garáže, čakajú vás tieto kroky:

  • Štvorkolku dôkladne umyte, venujte pozornosť všetkým spojom a štrbinám.
  • Štvorkolka musí byť chránená pred snehom a vlhkosťou. Vyberte pre štvorkolku vhodné miesto na zazimovanie – pivnicu alebo garáž. Štvorkolku zakryte ochrannou plachtou.
  • Postarajte sa o to, aby sa počas odstávky vozidla nepoškodila palivová nádrž, vstrekovače a trysky – pridajte do paliva stabilizátor benzínu. Palivovú nádrž naplňte na maximum.
  • Skontrolujte tlak v pneumatikách, mal by byť v prevádzkových hodnotách.
  • Batériu buď napojte na udržiavaciu nabíjačku, alebo ju zo štvorkolky vyberte a dobíjajte raz za dva mesiace.

Ak si chcete jazdu na štvorkolke užiť aj v zime

V prípade, že nevlastníte úžitkovú alebo nákladnú štvorkolku, nezúfajte. Aj športový model je možné využívať počas zimy. Jazda po snehu je rovnako a možno dokonca viac zábavná ako v lete. Pred zimou skontrolujte kapacitu batérie, sviečky a stav pneumatík. Do paliva pridajte aditíva. Pre pohodovú jazdu dokúpte do štvorkolky výbavu. Na riadidlá pripevnite plexi sklo, aby ste sa vyhli silným poryvom vetra. Kolesá vymeňte za snežné pásy. Na sedadlo pripevnite vyhrievanie. V zime sa skoro stmieva, a preto si dajte na štvorkolku namontovať lištu s LED svietením.

Ako sa na štvorkolke zahriať?

Na jazdu so švorkolkou počas zimy sa musíte poriadne obliecť. Vhodná je kombinéza so zateplenou vložkou, termobielizeň,  kukla, nákrčník, vyhrievané rukavice a vyhrievané topánky. Vozte so sebou dostatok tekutín vo forme teplého čaju. Ak hlásia príliš silný vietor alebo snehovú víchricu, dajte štvorkolke jeden deň pauzu.

 

 

Čítané: 201 x