Kontrolka motora svieti. Čo robiť a čo je príčinou?

Datum: 06.11.2022

Na palubnom počítači vozidiel sa nachádza veľa kontroliek, ktorým zväčša nevenujeme pozornosť. Avšak jedna z nich vyvoláva paniku takmer u každého motoristu.

Kontrolka motora svieti.

Ide o kontrolku motora. Existuje veľa dôvodov, prečo sa táto kontrolka rozsvieti. Niektoré z nich sú banálne a iné môžu viesť k poškodeniu motora. Čo robiť, keď sa kontrolka motora rozsvieti a aké sú najčastejšie príčiny tejto situácie?

Po rozsvietení kontrolky nemusíte ihneď bežať do servisu

Rozsvietená kontrolka motora na palubnom počítači vyvoláva zdesenie hlavne v čase, kedy sa chystáte na dlhšiu cestu. Nemusíte ihneď panikáriť, cestu odložiť a bežať do servisu. Ak vozidlo neprejde do núdzového režimu a vy nepociťujete zmeny v riadení, zväčša ide iba o banálnu príčinu. Niekedy kontrolka po pár štartoch prestane svietiť sama od seba. Inokedy sa vypne, keď natankujete kvalitnejšie palivo. Práve nekvalitné palivo je najčastejším spúšťačom kontrolky motora. Najlepšie spravíte, keď budete tankovať na overených alebo vyskúšaných benzínkach. Vieme, že niekedy to nie je možné, a tak vám nezostáva nič iné, ako palivo vyjazdiť a doplniť nádrž novou dávkou. Iná situácia nastáva v prípade, keď automobil prejde do núdzového režimu. V danom momente ide o závažnejšiu poruchu a návštevu servisu by ste mali podniknúť čo najskôr. Ak tak nespravíte, oprava môže stáť viac ako najkvalitnejšie snehové reťaze na SUV 4x4 , a to hlavne v prípade vlastníctva prémiového SUV alebo offroad vozidla.  

Vinníkom môže byť lambda sonda, palivové čerpadlo i zapaľovanie

Presnú príčinu svietiacej kontrolky motora odhalia až v autoservise. Vo veľa prípadoch ide o zanesenie alebo nefunkčnosť lambda sondy. V servise napoja vozidlo na počítač a v prípade potvrdenia tejto poruchy sondu vymenia. Na rebríčku príčin svietiacej kontrolky motora je na poprednom mieste tiež porucha zapaľovania. Zapaľovanie sa skladá z niekoľkých častí, a preto je lepšie vsadiť na servis, ktorý zistí či ide o sviečky, cievky, hriadeľ alebo riadiacu jednotku. Odísť vo vozidle môže po čase každá súčiastka nevynímajúc palivové čerpadlo. Aj po jeho poruche kontrolka motora zasvieti. Nezostane vám nič iné len investovať do nového čerpadla a pri prezúvaní radšej kúpiť najlacnejšie pneumatiky.

Ostatné príčiny svietiacej kontrolky motora

Okrem už spomínaných porúch spôsobuje svietenie kontrolky motora zanesené vstrekovanie paliva, nízka hladina motorového oleja, prehrievanie motora, nefunkčný katalyzátor alebo upchatý palivový filter. Sami musíte uznať, že podceňovať kontrolku motora sa neoplatí a návšteva autoservisu je stávkou na istotu.

 

Čítané: 200 x