Čo by ste mali vedieť o hĺbke dezénu pneumatík

Datum: 10.10.2022

Niekedy sa zdajú pneumatiky na prvý pohľad v poriadku. Ak ste jazdili na spevnených cestách a neparkovali na obrubníkoch, tak vizuálne nevidíte problém pokračovať v jazde.

Čo by ste mali vedieť o hĺbke dezénu pneumatík

Na prvý pohľad však nespoznáte, akú hĺbku dezénu pneumatiky majú. Za nedodržanie zákonom stanovených minimálnych limitov vám hrozí pokuta. Samozrejme, že sa menia aj jazdné vlastnosti celého vozidla. Pozrieme sa na zúbok dezénu a jeho hĺbke.

Zákonom stanovené minimálne limity sú jasné

Ešte v autoškole ste sa dozvedeli, aké sú zákonom stanovené minimálne limity hĺbky dezénu pneumatík. Líšia sa podľa sezóny. Letné pneumatiky by ste mali vymeniť za nové, ak dezén klesne pod 1,6 mm. Odborníci a testy však poukazujú na to, že bezpečná hĺbka u niektorých značiek pneumatík končí pri 3 mm. Zimné pneumatiky sú podľa zákona zrelé na výmenu pri hĺbke dezénu 3 mm. Odporúčaná norma je 4 mm. Radšej si kúpte najlacnejšie pneumatiky, než aby ste riskovali jazdu na dezéne hladkom ako sklo.

Ojazdené pneumatiky sa správajú nevyspytateľne

Môžete byť akokoľvek zručný šofér, ale s ojazdenými pneumatikami si v istých situáciách neporadíte, a to aj vtedy, keď vlastníte SUV alebo offroad vozidlo. Všetky testované letné pneumatiky, ktoré mali dezén približujúci sa k hranici brzdili na mokrej vozovke pri rýchlosti 130 km/h až o polovicu dlhšie ako nové pneumatiky alebo tie, ktoré mali dezén okolo 3 mm. Podobne sa správali zimné pneumatiky na snehu a ľade. Tento markantný rozdiel sa v hraničných situáciách stáva príčinou kolízií, šmykov a iných nehôd.

Hĺbka dezénu pneumatiky je naozaj dôležitá

Drážky na pneumatikách sú konštruované tak, aby dokázali odvádzať vlhkosť z povrchu pneumatiky. Ak majú nedostatočnú hĺbku, tak nedokážu nahromadenú vodu alebo sneh odviesť z dezénu dostatočne rýchlo a dochádza k šmyku. Obrovskému riziku ste vystavení hlavne pri predbiehaní, kedy sa do dezénu dostáva nielen vlhkosť z vozovky, ale tiež z pneumatík predchádzaného vozidla. Avšak v zime vám v horách v hlbokom snehu nebudú stačiť ani úplne nové pneumatiky. Vždy používajte snehové reťaze, a to aj reťaze na SUV 4x4.

Všímajte si dezén i tlak v pneumatikách

Okrem meranie dezénu pneumatík venujte pozornosť aj tlaku v pneumatikách. Na meranie dezénu slúži hĺbkomer, na meranie tlaku manometer. Ak patríte medzi zábudlivcov, tak si môžete dať do pneumatík inštalovať snímač tlaku, ktorý vás na zmeny tlaku upozorní. Nesprávny tlak v pneumatikách je často príčinou šmyku a zároveň vás pripraví o peniaze, pretože zvyšuje spotrebu vozidla.

 

https://www.shutterstock.com/image-photo/new-tire-placed-on-floor-car-2149846299

Čítané: 340 x