Pozor na to, čo prevážate na streche vozidla

Datum: 12.09.2022

Automobily síce slúžia na prevážanie osôb a nákladu, ale pozor si dávajte na to, čo vozíte na streche vozidla. S akýmkoľvek nákladom na streche zaťažíte strechu, pneumatiky a tiež motor. Zároveň sa zmení aerodynamika vozidla.

Pozor na to, čo prevážate na streche vozidla

Znamená to, že automobil sa vám bude horšie ovládať a hlavne sa zvýši jeho spotreba.

Praktické strešné boxy

Bez strešných boxov si nejedna rodina nevie predstaviť letnú dovolenku. Napríklad po ceste do obľúbeného Chorvátska prakticky nevidíte automobil, ktorý by na streche nemal strešný box. Je zrejmé, že zvýšenie objemu batožinového priestoru by ste inou cestou nedosiahli. Najväčšie strešné boxy sa pýšia objemom vyše 600 l, čo znamená, že sa do boxu zmestia cyklosedačka pre deti, detské kočiare, rôzne športové potreby či detské vozíky. Strešné boxy sú bezpečné, odolné a na strechu sa dajú pripevniť veľmi rýchlo. Bohužiaľ sú aj boxy pre vozidlo záťažou, ktorá vplýva na spotrebu. Podľa testov sa spotreba vozidla s plne naloženým boxom zvýši až o 20 %. Pozor tiež na to, aby ste mali v pneumatikách správny tlak, pretože záťaž plus nevhodný tlak pneumatiky rýchlo zničia a ešte viac ovplyvnia spotrebu.

Obľúbené nosiče bicyklov

Nosiče bicyklov dávajú cyklistom možnosť preskúmať vzdialené trasy, a to dokonca aj v zahraničí. Najviac preferované sú nosiče bicyklov na strechu, ktoré sú najlacnejšie. Avšak tieto nosiče znamenajú opäť to, že sa na palive nedoplatíte. Podľa testov motoristických časopisov sa spotreba vozidiel s bicyklami na streche zvýšila až o 30 %. U niektorých vozidiel išlo dokonca o 50 % zvýšenie. Preto vám odporúčame radšej kúpiť síce drahšie, ale praktickejšie varianty nosičov – na piate dvere alebo nosič bicyklov na ťažné.

Športové potreby pre aktívnych

Existuje veľa ľudí, ktorí trávia dovolenku aktívne a ležanie na pláži im nič nehovorí. Títo ľudia potrebujú previesť na dovolenku rôzne športové potreby. V lete ide samozrejme o potreby využívané pri vodných športoch. Na strešných nosičoch prevážajú k vode kajaky, paddleboardy či nafukovacie člny. V závislosti od veľkosti a hmotnosti týchto pomôcok sa spotreba vozidla môže zvýšiť o desiatky eur. Najhoršie na tom sú kajaky, ktoré znižujú aerodynamiku vozidla, čo znamená, že spotreba sa zvýši o cca. 30 %. Samozrejme, že vás nechceme od športovania odradiť. Upozorňuje len na fakt, že s nákladom na streche sa neoplatí jazdiť rýchlo.

 

 

 

Čítané: 203 x