Náradie, ktoré by malo byť vždy v aute

Datum: 12.09.2022

"Nie som mechanik, nerozumiem technike, prečo potrebujem nástroje?" hovoria mnohí vodiči. Nuž, potom by všetci nelekári mali súrne zahodiť lekárničky. Alebo nie? Zamyslime sa nad tým, aké nástroje potrebuje bežný motorista a na čo.

Náradie, ktoré by malo byť vždy v aute

Príklad s lekárničkou sme uviedli z dôvodu, že základné zručnosti pri manipulácii s obväzom zvyčajne stačia na prvú pomoc pri menších úrazoch v domácnosti. Rovnako je to aj s autom, mnohé poruchy sa dajú opraviť na ceste bez špeciálnych znalostí ak máte po ruke ten správny nástroj. Urobme si zoznam toho, čo by malo byť vždy v aute.

Kľúč na kolesá

Kľúč na matice kolies je súčasťou továrenskej súpravy náradia automobilu. V každom prípade namiesto krátkeho bežného kľúča je lepšie kúpiť predĺžený alebo s výsuvnou rukoväťou. S touto pomôckou odskrutkujete zaseknuté matice bez toho, aby ste skákali na kľúč.

Majte na pamäti, že veľkosti matíc kolies na rôznych autách sú rôzne. Zakúpený kľúč si pred „bojovým“ použitím vyskúšajte vopred.

Vo všeobecnosti je prepichnutie kolesa najčastejšou poruchou na ceste a najväčším problémom pri jeho výmene je práve odskrutkovanie matíc kolies. Výkonný kľúč na kolesá teda nie je rozmarom, ale nevyhnutnosťou na našich cestách.

Kľúče

S 10 mm kľúčom môžete v aute odskrutkovať veľa malých upevňovacích prvkov, ale nás zaujíma predovšetkým batéria. Jej svorky sú zvyčajne utiahnuté maticami a skrutkami na 10 mm. Stáva sa, že auto potrebuje odpojiť energiu, napríklad pri poruche alarmu alebo pri nehode. Bez správneho kľúča to jednoducho nejde.

Ak je potrebné batériu úplne vybrať (napríklad na nabíjanie doma), budete musieť odskrutkovať jej držiak. Zvyčajne je upevnený 12 mm maticami, takže kľúč 12 by mal byť tiež v priehradke na rukavice. Ostatné jazdné rozmery automobilových upevňovacích prvkov: 8 mm (vnútorné prvky, malé svorky), 14 a 17 mm (závesy a časti motora). Kľúče je možné zakúpiť jednotlivo alebo ako kompletnú sadu.

Kombinované kliešte

Kliešte sú skutočne všestranným nástrojom: dokážu upevniť skrutku, odskrutkovať maticu, stlačiť svorku a odrezať drôt. V „terénnej“ oprave sú nepostrádateľné, preto musia byť v aute.

Len si nemýľte kombinačky a kliešte: kliešte majú tenšie a dlhšie čeľuste, nie sú tam žiadne priehlbiny a veľké rebrované zárezy na uchytenie spojovacích prvkov.

Skrutkovače

Skrutkovač je základným automobilovým nástrojom. Väčšina interiérových prvkov je upevnená skrutkami. Napríklad, ak chcete vymeniť kabínový filter, v mnohých autách budete musieť odskrutkovať niekoľko skrutiek zaisťujúcich odkladaciu skrinku - to sa nedá urobiť bez skrutkovača.

Zvyčajne sú skrutkovače rozdelené na ploché a krížové. Ale všetko je trochu komplikovanejšie, existujú 2 typy krížových skrutkovačov. Bez toho, aby to vedeli, motoristi otáčajú skrutky tým, čo je po ruke, odtrhávajú okraje a potom sa obviňujú. Všetko je to však o nesprávnom nástroji.

Aby ste nekupovali veľa rôznych skrutkovačov, môžete si zaobstarať kombinované modely alebo skrutkovač s vymeniteľnými bitmi.  

Súprava automatického náradia

Pri výbere súpravy náradia do auta vychádzajte z toho, čo už máte. Napríklad, ak máte kladivo, kliešte alebo skrutkovače, nemá zmysel duplikovať rovnaké položky v súprave - nájdite možnosť bez nich, pretože výber je skvelý. Ak ste si predtým zakúpili súpravu kľúčov, vyberte si dobrú súpravu nástrčných hláv namiesto univerzálnej sady nástrojov (kde rovnaké kľúče tvoria polovicu položiek). No, ak nič nemáte, hľadajte veľkú škatuľu s maximálnou rozmanitosťou nástrojov - bude pohodlnejšie nosiť všetko v jednom kufri.

Čo ešte dať do kufra

Okrem náradia by v aute vždy malo byť aj „núdzové príslušenstvo“, zdvihák, kompresor, ťažné lano a reflexná vesta. Pridajte do zoznamu plastové svorky a elektrickú pásku - veci, ktoré sú životne dôležité pre opravu "na kolene".

 

Čítané: 281 x