Pozor na vysoké pokuty za jazdenie na skútri bez preukazu

Datum: 11.09.2022

Každá vodná hladina sa môže zmeniť z minúty na minútu z priateľskej či pokojnej na divokú a nebezpečnú. Práve z tohto dôvodu je nutné, aby ste vždy rešpektovali pravidlá, zákony a nariadenia týkajúce sa nielen plavby, ale tiež realizovania rôznych vodných športov.

Pozor na vysoké pokuty za jazdenie na skútri bez preukazu

Samozrejme, že nerešpektovanie zákonov je neželanou realitou, s ktorou sa stretávajú policajti každý deň. Radi šantíte na vodnom skútri? Super! A jazdíte s preukazom? Nie? Tak si pripravte zopár stoviek eur.

Vodné skútre u nás a v zahraničí

Počas dovolenky pri mori mnohí ľudia vyskúšali jazdu na vodnom skútri alebo dokonca na motorovom člne. Niekedy takáto jazda dá základ k tomu, že začnete skúmať všetky inzeráty typu lode na predaj, pretože zatúžite jednu vlastniť. Lode a jachty na predaj sa stávajú skvelou investíciou, a preto nie je myšlienka ich kúpy vôbec zlá. Späť však na zem resp. na vodnú plochu. Jazdiť na skútri bez povolenia môžete len vo vyhradenom priestore alebo pod dozorom skúseného inštruktora. Toto nariadenie sa často nedodržuje v zahraničí a ani u nás. Avšak v zahraničí len málokedy prídu policajti, aby nariadenie skontrolovali. Na Slovensku kontroly prebiehajú, a preto sa vám môže stať, že prídete o zopár stoviek eur.

Koľko vás bude stáť jazda bez preukazu

Na riadenie skútra musíte vlastniť preukaz vodca malého plavidla. Ak ste majiteľom skútra, musíte toto plavidlo poistiť a dokonca ho prihlásiť na Štátnej plavebnej správe, kde vám udelia evidenčné číslo. V prípade plavby na morovom člne či na lodi, je nutné viesť palubný denník a mať zaznamenaného každého pasažiera. Samozrejme, že skútre či lode môžu riadiť len osoby staršie ako 18 rokov a absolútne zakázané je kormidlovanie pod vplyvom alkoholu. Koľko vás bude stáť, ak budete na skútri jazdiť bez preukazu? Pokuta sa pohybuje od 300 do 600 €, čo je už poriadne vysoká suma. Ak poriečna polícia zistí, že ste riadili skúter pod vplyvom alkoholu, ide o trestný čin a hrozí vám väzenie.

Kurz vodca malého plavidla

Riskovať pokutu sa neoplatí, radšej si na jeden víkend sadnite do lavíc a absolvujte kurz vodcu malého plavidla. Kurz stojí okolo 300 € a skladá sa z teoretickej i praktickej časti. V cene máte zahrnuté študijné materiály a občerstvenie. Nemusíte sa obávať, že by ste teóriu nezvládli. Ide o veľmi zaujímavé a hlavne potrebné informácie, bez ktorých sa na vode nezaobídete.

 

 

Čítané: 214 x