Prečo by ste nemali nasledovať trendy

Datum: 18.07.2022

Náš svet sa rýchlo mení. Ak sa pred pár desiatkami rokov v najlepšom prípade stalo niečo prelomové či populárne z hľadiska módy raz alebo dvakrát do roka, teraz trendy vystreľujú novinky takmer každý mesiac.

Najlepšie na tom je, že ich usmerňujú tínedžeri, ktorí tým doslova žijú. Každý si tým prešiel a tak ich neobviňujte z hlúposti a nerozumov.

Teraz keď ste dospelí si uvedomujete, že vôbec nepoznáte moderné trendy, ale chcete sa vyznať v tejto téme. Začnete náhodne študovať informácie o módnych veciach a nedokážete určiť, čím presne to publikum zaujalo. Možno vás rozčuľuje skutočnosť, že sa stále viac vzďaľujete od partie mladých, ale nebuďte smutní. Rovnako ako by ste sa nemali nútiť pridať sa k trendom z niekoľkých dôvodov.

Trendy nemusia zodpovedať vášmu stavu a veku

Všetko má svoj čas. Rovnako smiešne vyzerá mladistvý študent s cigaretou v ústach, tínedžer so silným pánskym parfumom a dospelý chlap, ktorý vo svojom prejave používa výrazy „cringe“, „crash“ atď. Netreba sa pokúšať o omladenie týmto spôsobom, aj tak sa vám to nepodarí. Hlavná vec je, že cítite v duši toho mladíka, ktorý na dvore prenasledoval loptu a poskakoval po stromoch. A módne trendy vás do tej doby nevrátia.

Môžu vás však priviesť do trápnych situácií, keď narazíte na nepochopenie zo strany ľudí vo vašom veku a aj zo strany mladších pubertiakov. Môže byť obzvlášť smiešne sledovať trendy, ak si ich vyskúša dospelý muž. Veď keď sa podľa nich oblečie, vyzerá ako spojler zo športového auta namontovaný na klasickej škodovke.

Trendy sú dočasné

Najdôležitejšími vlastnosťami trendov je ich hlasitosť a krátka životnosť. Oni, ako motýle, doslova žiaria zo svojho jasu, ale zomierajú s poslednými lúčmi slnka. Nie je to tak dávno, čo bolo podľa časových noriem trendom slovo „toxicita“ a všetko s tým spojené. Tento trend však vystriedal iný a potom ďalší, a kto si naň čo i len pamätá?

Neponáhľajte sa teda naskočiť do trendu alebo dobehnúť odchádzajúci vlak, pretože toto všetko je len svetlý obal, ktorý v podstate neobsahuje nič hodnotné.

Často sú na nič

Existujú skutočne užitočné trendy napríklad pre zdravý životný štýl alebo ekologický prístup ku spotrebe. Takéto trendy sú spravidla dlhodobé, a keďže sa začali pred viac ako 10 rokmi, rovnaký zdravý životný štýl dnes prekvitá a zhromažďuje okolo seba značné publikum.

Ale väčšina trendov je, úprimne povedané, odpad z hľadiska významu a toho, čo môžu dať do života. Často nerobia nič iné, len spôsobujú, že iní ľudia cítia hanbu za tých, ktorí tento trend nasledujú a hovoria ä si, ako smiešne vyzerá nasledovník trendu.

Navyše, v niektorých prípadoch vám sledovanie trendov môže aj uškodiť, napríklad ak ste napríklad tvárou spoločnosti. Konzervatívne zmýšľajúci ľudia v drahých oblekoch veľmi neocenia všetky tieto mládežnícke hnutia a bude vám stačiť jedno neopatrné slovo, aby ste utrpeli reputačné či finančné straty.

Trendy sú strata času

Väčšina ľudí nerozumie hodnote takého zdroja, akým je čas. Peniaze vnímajú všetci, je to pre nich najdôležitejší zdroj, ale nie čas, ktorý minú na to aby tie peniaze získali. Ale čas, na rozdiel od peňazí, sa už nedá zarobiť. Čas je život.

V tomto ohľade je snaha sledovať trendy plytvanie cennými zdrojmi, ktoré by sa dali minúť na užitočnejšie akcie. Ak vezmeme do úvahy vo väčšine prípadov nezmyselnosť trendov, ako aj ich pominuteľnosť, takáto „investícia“ sa zdá byť veľmi pochybná.

Čítané: 102 x