Tepláky sú nové džínsy alebo ako nám počas pandémie „zležérnel“ šatník

Datum: 18.07.2022

Oblečenie, ktoré kedysi bolo výhradne určené len športovcom, sa počas posledných dvoch rokov stalo súčasťou šatníkov asi každého z nás. Podľa najnovšieho prieskumu zmenilo štýl obliekania z dôvodu pandémie až 54 % obyvateľstva.

Tepláky sú nové džínsy alebo ako nám počas pandémie „zležérnel“ šatník

Obleky, saká, sukne, šaty, to všetko zostalo nepovšimnuté v skriniach. Kvôli lockdownom a práci z domu ich jednoducho nebolo kde nosiť. Z teplákov a legín sa stal trend a neodmysliteľná súčasť našich outfitov. Nenosíme ich však len na doma, či grilovačku v záhrade. Vyrážame v nich na nákupy, do škôl, či len tak, na prechádzku do prírody.

Príležitosť s „teplákovým ošiaľom“ zacítil trh s módou a tepláky a teplákové súpravy začali navrhovať a vyrábať vo veľkom. Čím ďalej, tým sa stávajú sofistikovanejšie a kombinovateľnejšie. Okrem mikiny a trička ich môžeme dopĺňať prvkami formálneho šatníka. Ženy, ale dokonca aj muži k nim nosia saká, džínsové, kožené alebo prešívané bundy a vo výhradne ženskom prevedení môžeme nájsť aj opätky alebo blúzky, či svetre. Môžeme ich vidieť asi v akejkoľvek farbe a farebnej kombinácii, či strihu.

Tepláky oslávili 100 rokov

Prvé tepláky vytvoril v 20. rokoch 20. storočia francúzsky podnikateľ Émile Camuset. Firma sa špecializovala na pančuchy a pletený tovar. Preto aj prvé tepláky, ktoré vyrobila, boli pletené, sivej farby, s elastickým pásom a rovným strihom.

Výraz „tepláky“ bol prvýkrát použitý v roku 1921, kedy britský olympionik Oliver Johnson takto nazval dvojdielnu súpravu z ľahkého materiálu.

Pôvodne sa tepláky vyrábali len v tmavých farbách, neskôr aj pre účel spartakiády prišla typická modrá a červená verzia. Priekopníkom v teplákovej revolúcii bola značka Adidas, ktorá v roku 1964 predstavila dnes už kultovú súpravu, ktorú po bokoch zdobia tri pásiky.

Masovou záležitosťou sa vo svete stali až v 80. rokoch. Odštartovala ju éra zdravého životného štýlu a športovania. Tepláky v tom čase masívne spropagoval tiež americký hudobný biznis, predovšetkým komunita okolo rapu a hip-hopu.

Kedy si ich radšej neobliecť?

Móda vždy obsahovala základné kúsky, ktoré nikoho nepohoršujú. Nájdeme však aj kontroverzné prvky, ktoré sú nie vždy vhodné na každú príležitosť. Čo platí o teplákoch? Sú tepláky a tepláky. Podľa módnych štylistov tie tepláky, ktoré sú obnosené, vyťahané, šedivé alebo deravé, nepatria do spoločnosti. Naopak, v kvalitných teplákoch s pekným strihom, ktoré sú takmer na nerozoznanie od klasických čiernych nohavíc, môžete ísť kamkoľvek do spoločnosti. Takmer kamkoľvek. Do divadla však rozhodne nepatria ani tie najkvalitnejšie z nich.

 

 

 

Čítané: 258 x