5 prídavných svetelných zariadení, ktoré zvýšia bezpečnosť nákladných vozidiel

Datum: 30.07.2023

Ťažká technika a nákladné vozidlá musia často pracovať v neprehľadných úsekoch ciest alebo počas noci. V týchto podmienkach je dôležité, aby boli ostatní motoristi včas upozornení na prekážku v ceste či na nadrozmerné vozidlo.

5 prídavných svetelných zariadení, ktoré zvýšia bezpečnosť nákladných vozidiel

Nielen pre uvedené typy vozidiel sú určené prídavné svetelné zariadenia a signalizácie. Ktorých 5 zariadení je najúčinnejších?

1. Svetelné rampy

Svetelné rampy resp. led rampy využívajú hlavne majitelia menších traktorov a úžitkových ATV. Hodia sa tiež ako prídavné svetlá na off road automobily, ktoré majú v obľube poľovníci a ľudia jazdiaci s automobilom po lese či po poli. Svetelné rampy sa dajú namontovať do prednej a bočnej strany vozidla. Zviditeľnia vozidlo za šera a v noci, zároveň šoférovi osvetľujú okolie a cestu.

2. Stroboskopy

Pod pojmom stroboskopy nemyslíme svetlá využívané v kluboch a počas diskoték. Stroboskopy sú určené pre nákladné i osobné vozidlá. Dajú sa namontovať priamo do svetiel vo vozidle. Sú malé, jednoducho sa inštalujú a spotrebujú minimum energie, takže batériu nevybíjajú. Napriek malým rozmerom ich je dobre vidieť z veľkej diaľky vďaka mnohým režimom výstražného preblikávania.

3. Prídavné diaľkové svetlá

Prídavné diaľkové svetlá zvyšujú viditeľnosť v prednej časti vozidla. Jasne osvetľujú vozovku a môžu poslúžiť aj ako osvetlenie v tme po vystúpení z vozidla. Tento typ osvetlenia využijú farmári, ktorí potrebujú pracovať v noci a pracujú aj mimo stroja. Potrebujete, aby vaše stroje slúžili v ťažkom teréne a vozidlá prechádzali cez skaly alebo zdolávali kríky či nápory vetví zo stromov? Kúpte si prídavné diaľkové svetlá s ochrannou kovovou mriežkou.

4. Majáky

Majáky nevyužívajú len záchranné zložky. Ich inštaláciou na strechu vozidla upozorníte okolie na prítomnosť atypického vozidla. Niektoré majáky majú naozaj silnú intenzitu svietenia, dokážu meniť farby a blikať rôznou intenzitou. Majáky sa na strechu vozidla pripevňujú napevno alebo sa uchytia magnetom. Ideálne sú majáky s vlastným akumulátorom, ktorý dokáže zdroj svetla napájať až 10 hodín.

5. Smerové prídavné svetlá

V prípade, že vozidlo stojí trvale na jednom mieste, musíte dopravu presmerovať do jedného pruhu. Na presmerovanie upozorní motoristov smerové prídavné svetlo. Smerové prídavné svetlá majú rôzne režimy blikania, sú veľmi dobre viditeľné a ovládajú sa pomocou displeja.

 

 

Čítané: 196 x