Aké príčiny stoja za poklesom tlaku v pneumatikách?

Datum: 05.06.2023

Zdá sa vám koleso auta vyfúknuté? Nejde len o optický klam. Napriek pravidelnej kontrole tlaku a dofukovania kolies môže prísť k poklesu tlaku v pneumatikách.

Aké príčiny stoja za poklesom tlaku v pneumatikách?

Za poklesom stoja rôzne príčiny. Niektoré z nich sú banálne a iné dokážu pneumatiky zničiť. Ktoré príčiny vedú k poklesu tlaku v pneumatikách najčastejšie?

Pravidelnou kontrolou predídete zničeniu pneumatík

Strata tlaku v pneumatikách sa nemusí prejaviť ihneď. Čím dlhšie budete na podhustených pneumatikách jazdiť, tým viac vás to bude stáť. Podhustené zimné a letné pneumatiky zvyšujú valivý odpor, ktorý vedie k zvýšenej spotrebe paliva. Okrem toho sa pneumatiky  rýchlo ničia. Môže prísť nielen k rýchlemu ojazdeniu, ale tiež defektu.

Podľa odborníkov je vhodné merať tlak v pneumatikách dva až tri razy do mesiaca. Spomeňte si na preverenie tlaku pri tankovaní a spravte z merania automatickú činnosť. Pre zábudlivcov sú možnosťou priame a nepriame systémy merania inštalované do vozidla. Priamy snímač tlaku pneumatík reagujte na zmenu tlaku i teploty. Nepriamy sa riadia ABS systémom a detegujte zmeny tlaku v závislosti od otáčavosti kolies.

Najčastejšie príčiny poklesu tlaku v pneumatikách

Nie každá príčina poklesku tlaku v pneumatikách je závažná. Medzi menej vážne príčiny patri uvoľnený ventil resp. jeho čapička. Niekedy je ventil len zle uzavretý a inokedy poškodený. Túto poruchu jednoducho odstránite výmenou ventilu. Tlak môže klesať aj v prípade, že máte na streche preplnené strešné boxy Northline.

Druhou príčinou poklesu tlaku je nesprávna montáž pneumatík pri prezúvaní. Je síce pekné, že prezúvaním doma ušetríte nejaké to euro, ale nikdy ich neprezujete tak ako v servise. Okrem úniku vzduchu je rizikom aj absencia nastavenia geometrie. Zlá geometria kolies vedie presne tak ako podhustenie a prehustenie k rýchlemu ojazdeniu pneumatík a horšej ovládateľnosti vozidla.

Medzi závažnejšie príčiny stratu tlaku v pneumatikách patria poškodenia behúňa. Drobné praskliny, kamienky v drážkach alebo sklené čiastočky postupne ničia pneumatiku. Cez praskliny uniká vzduch a vy musíte častejšie pneumatiky dofukovať. Ak tento stav nastal aj u vášho vozidla, zájdite na kontrolu do pneuservisu. Pri zistení závažnejšieho poškodenia radšej neriskujte a kúpte nové pneumatiky Kormoran.

Niekedy stojí za stratou tlaku počasie. Zvýšenie či zníženie teploty mení tlak v pneumatikách. Preto je kontrola tlaku naozaj dôležitá počas celého roka. Nové automobily majú systém kontroly tlaku zabudovaný vo vozidle od výrobcu. Znamená to, že postupne budú na cestách ubúdať vozidlá so zle nahustenými pneumatikami.

 

 

Čítané: 141 x