Blíži sa jar. Pripravte si kvalitné pneumatiky

Datum: 29.01.2023

Rozdiely medzi ročnými obdobiami sa pomaly stierajú. V zime je ako na jeseň, na jar je často ako v zime a o pár dní zasa ako v lete. Vodiči tak často nesledujú iba to, čo je zapísané v kalendári, ale riadia sa tým, čo diktuje pani zima.

Blíži sa jar. Pripravte si kvalitné pneumatiky

Keď chýba sneh v decembri, často sa zjaví ešte aj vo februári alebo v marci, preto sa s prezúvaním na letné netreba náhliť. Čo však zatiaľ môžete urobiť, je malý prieskum o letných pneumatikách.

A na Veľkú noc prezúvame!

Mrazy dokážu prekvapiť nielen v marci, ale často aj v apríli a v máji, no väčšinou sa dlhodobo nezdržia. V okolí Veľkej noci môžete s čistým svedomím prezúvať. Mnohí vodiči sa však k prezutiu zimných na letné často dostanú až v lete alebo to neriešia vôbec. Veď za zimné pneumatiky vás v lete nikto pokutovať nebude. Iné sú už pocity vášho auta a pneumatík. Ani nám by nebolo veselo, keby sme sa v období letných horúčav obúvali do zateplených čižiem. Chôdzu v nich by sme síce zvládli a bezpečne by sme sa dopravili, kam chceme, no extra pohodlné by to nebolo. Ak ste si na výmenu zimných pneumatík za letné nenašli čas, určite ho venujte minimálne prieskumu pneumatík. Je dôležité vybrať si správne. Pneumatiky kupujeme zvyčajne na 5 až 8 rokov, v závislosti od nášho štýlu jazdy a počtu prejdených kilometrov, preto sa na kvalitnom prevedení šetriť neoplatí. Koniec koncov ide o našu bezpečnosť a určite zaváži aj to, či chceme jazdiť hladko, potichu a šetrne.

 

Najlepšie letné pneumatiky

Zaujíma vás, ktoré letné pneumatiky hviezdia v rebríčkoch nezávislých testov, alebo ste roky verní rovnakej značke pneumatík? V teste letných pneumatík R15 porotcov zaujali Bridgestone Turanza T005, Goodyear EfficientGrip Performance a Firestone RoadHawk. Medzi pneumatikami R16 sa na popredných miestach vyskytli modely Continental ContiPremiumContact 6, Nokian Weatherproof a Hankook K125. Hľadáte pneumatiky s rozmerom R17? O vašu priazeň sa uchádzajú modely Michelin Primacy 4, Pirelli Cinturato P7 alebo Continental ContiEcoContact 6. Vďaka tomu, že na jar premôžeme svoju lenivosť a vymeníme zimné pneumatiky za kvalitné letné, postaráme sa o úspornú a ekologickú jazdu. Letné pneumatiky sa správajú oveľa lepšie na akomkoľvek povrchu vozovky počas leta, či ide o suchú rozpálenú vozovku, alebo mokrú cestu, a majú oveľa kratšiu brzdnú dráhu v prípade, že musíte prudko zabrzdiť. Majú menej hlboký dezén, ktorý lepšie odvádza vodu od povrchu pneumatiky. Aj to sú dôvody, prečo sa neoplatí v lete jazdiť na zimných pneumatikách.

Čítané: 175 x