Vandalizmus – ako riešiť škodovú udalosť na vozidle?

Datum: 18.01.2023

Príjemné ráno sa môže zmeniť na nočnú moru. Zistili ste, že sa v noci vandali vyventilovali na vašom vozidle? Okrem rozbitých spätných zrkadiel si vandali radi zgustnú na karosérii.

Vandalizmus – ako riešiť škodovú udalosť na vozidle

Preliačiny od kopancov alebo úderov dokážu u majiteľa vozidla vyvolať stav podobný infarktu. Upokojte sa a riešte poškodenie s rozumom.

Vandalizmus spadá pod škodovú udalosť

Pri nahlasovaní škody poisťovni sa rozlišujú dve poistné udalosti. Prvou je dopravná nehoda a druhou škodová udalosť. Dopravné nehody, pri ktorých vzniknú škody nižšie ako 3990 € spadajú pod škodové udalosti. Škodovou udalosťou je tiež ťuknutie vozidla na parkovisku, stret so zverou, poškodenie vozidla živelnou pohromou alebo už spomínaný vandalizmus.

Dá sa vandalizmus pripoistiť?

K povinnému zmluvnému poisteniu je možné doplniť rôzne druhy pripoistenie. Bohužiaľ vandalizmus na aute pod žiadne z pripoistení nespadá. Ktoré druhy škôd poisťovne k PZP pripoja? Ide napríklad o poškodenie čelného skla odleteným kamienkom, živelné pohromy (vrátane krupobitia), úrazy posádky, výtlky a strety so zverou. Vandalizmus je škodová udalosť, ktorú vám preplatia poisťovne jedine v prípade, že máte uzatvorené havarijné poistenie. Po zistení škody ihneď kontaktujte poisťovňu. Pracovníci kontaktného centra vás informujú o ďalšom postupe. Niekedy je nutné k vozidlu privolať i políciu a škodu spísať. Neznámy vinník asi odhalený nebude, ale potvrdenie od polície vám uľahčí cestu k preplateniu škody. Čo robiť, keď nie ste poistení? Budete musieť kompletnú opravu zaplatiť z vlastného vrecka. Ak sa dajú preliačiny opraviť PDR technológiou, nepôjde o vysokú sumu.

Preliačiny a ich oprava PDR metódou

Preliačiny a priehlbiny na karosérii menšieho rozsahu sa dajú opraviť PDR technológiou. Čo znamená menšieho rozsahu? Ide o poškodenie, kedy nie je lak vo vnútri priehlbiny narušený alebo preliačina nemá ostro ohraničené okraje. PDR metóda je šetrná k laku a opravené miesto nie je možné vizuálne a ani hmatom odhaliť. Počas opravy PDR technológiou sa preliačiny vytláčajú z vnútornej strany karosérie smerom von. Znamená to, že pri oprave nie je nutné využívať chémiu, brúsenie a ani lakovanie. PDR metóda je šetrná k vozidlu, životnému prostrediu a k vašej peňaženke.

 

 

 

 

 

Čítané: 190 x