5 otázok a odpovedí o zimných pneumatikách

Datum: 09.01.2023

Myslíte si, že o pneumatikách viete všetko resp. to, čo potrebujete ako šofér vedieť? Vo väčšine prípadov už pri jednoduchej otázke, aký je minimálny zákonom stanovený dezén pneumatík, veľa motoristov stroskotá.

5 otázok a odpovedí o zimných pneumatikách

Ak nechcete patriť medzi nevedomých a neinformovaných šoférov, prečítajte si nasledujúce riadky.

1. Sú zimné pneumatiky podľa zákona povinné?

Prezúvanie letných za zimné pneumatiky nie je zákonom dané. Pokojne jazdite celý rok na letných gumách, ale prijmite tiež myšlienku na riziká, ktoré takáto jazda prináša. Testy pneumatík hovoria jasnou rečou – letné pneumatiky v zime zvyšujú riziko šmyku a predlžujú brzdnú dráhu. Samotný zákon o cestnej premávke spomína povinnosť používania zimných pneumatík na vozovkách, ktoré sú pokryté súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Tento zákon platí len pre osobné vozidlá. Ostatné vozidlá majú povinnosť prezúvať pneumatiky za zimné od 15. novembra do 31. marca.

2. Ako je to s hĺbkou dezénu?

Minimálna hĺbka dezénu je striktne stanovená, a to nasledovne: zimné pneumatiky musia mať dezén hlboký aspoň 3 mm a letné 1,6 mm. Odborníkmi odporúčané limity sú pre zimné pneu 4 mm a pre letné 3 mm. Stav pneumatík by ste mali pravidelne kontrolovať a nejazdiť na pneumatikách, ktoré majú behúň poškodený. Pneumatiky vďaka správnej starostlivosti vydržia 5 až 7 rokov.

3. Mám nové zimné pneumatiky. Nepotrebujem snehové reťaze?

Ani prémiové úplne nové zimné pneumatiky vám za istých podmienok počas zimnej jazdy nebudú stačiť. Spoliehať sa nemôžete na silný motor alebo na to, že vás počasie nezaskočí. Snehové reťaze sú pomôckou, ktorá má v horských oblastiach zmysel. Bez reťazí sa nedokážete dostať do prudkého kopca pokrytého snehom a ľadom. Podľa zákona musíte snehové reťaze nasadiť na minimálne hnaciu nápravu za dopravnou značkou C14. Samozrejme, že táto povinnosť platí na zasnežených vozovkách.

4. Zimné pneumatiky sú predražené. Budú mi stačiť celoročné?

Pri porovnaní cien pneumatík sami zistíte, že tvrdenie o vysokej cene zimných pneumatík je len mýtom. Rozdiely v cene letných a zimných pneumatík sú minimálne. Na celoročných pneumatikách sa dá ušetriť, ale nie sú odporúčané do každého terénu. Ak jazdíte len na krátke vzdialenosti a len v meste, celoročné pneumatiky sú skvelá voľba. V opačnom prípade sa celoročné pneumatiky rýchlejšie ojazdia, a preto sa finančne neoplatia. Myslite tiež na to, že v horách nie sú tak účinné ako zimné pneumatiky.

5. Ochránia ma zimné pneumatiky pred šmykom?

Kvalitné zimné pneumatiky by mali byť dostatočnou ochranou pred šmykom či zapadnutím do snehu. Bezpečnosť jazdy však vo veľkej miery ovplyvňujete i vy ako šoféri. Dôležité je dodržiavať medzi vozidlami dostatočné rozstupy, brzdiť pomaly, spomaľovať pred zákrutou a eliminovať prudkú akceleráciu.

 

https://www.shutterstock.com/image-photo/closeup-car-tires-winter-363937148

 

Čítané: 183 x