10 rýchlych otázok a odpovedí o snehových reťaziach

Datum: 08.12.2022

Pri pohľade z okna je jasné, že prvá snehová nádielka je na spadnutie. Práve tieto dni by ste mali začať premýšľať o tom či je vaše zimná výbava vozidla kompletná.

10 rýchlych otázok a odpovedí o snehových reťaziach

Okrem škrabky, lopaty či ťažného lana, prihoďte k výbave aj snehové reťaze. Nikdy neviete, kedy sa vám zídu a kedy vás dostanú z problémov.

1. Skutočne potrebujem snehové reťaze?

Snehové reťaze na SUV 4x4 alebo na malé osobné vozidlá nie sú povinnou výbavou. Sami si však položte otázku či ste si istí, že v zime do hôr nepôjdete. Alebo si položte otázku či ste si istí, že nezapadnete na parkovisku do hlbokého snehu. Snehové reťaze skrátka odporúčame mať vo výbave.

2. Hrozí mi pokuta, keď nemám snehové reťaze?

Pokuta vám hrozí len v prípade, že sa ocitnete bez reťazí na úsekoch ciest pokrytých snehom za značkou C14 – Použiť prostisklzové reťaze.

3. Sú snehové reťaze drahé?

Snehové reťaze stoja menej ako najlacnejšie pneumatiky. Najlacnejšie kovové alebo textilné reťaze zoženiete za sumu okolo 30 €.

4. Nie som technicky zdatný. Dokážem reťaze nasadiť sám?

Ak nie ste príliš manuálne zruční, kúpte si samoupínacie alebo textilné snehové reťaze. Ich nasadenie je otázkou pár minút a poradia si s nimi i dámy. Oba typy reťazí sa predávajú aj ako reťaze na SUV alebo offroad vozidlá.

4. Aký rozmer snehových reťazí mám kúpiť?

Kúpte reťaze, ktoré odpovedajú rozmerom pneumatík. Rozmery zistíte z bočnice pneumatík alebo z technického preukazu.

5. Ktoré snehové reťaze sú najúčinnejšie?

Najlepšie vlastnosti v každom teréne majú kovové snehové reťaze so šikmou stopou. Takýto vzor pokrýva celý behúň a maximálne eliminuje riziko šmyku či zapadnutia do závejov.

6. Stačia mi textilné snehové reťaze?

Textilné snehové reťaze vám poslúžia rovnako dobre ako tie kovové. Ak nejazdíte často v horách, pokojne si kúpte textilný variant reťazí.

7. Aké sú hlavné výhody/ nevýhody textilných a kovových reťazí?

Kovové reťaze – dlhá životnosť, maximálna účinnosť. Textilné reťaze – jednoduché nasadenie, skladnosť.

8. Na čo si dávať pozor počas jazdy so snehovými reťazami?

Nikdy neprekračujte rýchlosť nad 50 km/h. Jazdite plynule. Po prejazde zasneženého územia reťaze z kolies ihneď demontujte.

9. Čo sa stane, keď budem jazdiť s reťazami po asfalte?

Kovové snehové reťaze počas jazdy po asfalte dokážu zničiť pneumatiky a dokonca narobiť šarapatu aj na asfalte. Textilné reťaze sa po pár metroch jazdy po asfalte roztrhnú.

10. Ako sa mám starať o snehové reťaze?

Dávajte si pozor, aby ste ich nezabalili do pôvodného obalu vlhké. Kovové reťaze po jazde umyte vodou. Textilné sa môžu prať v práčke.

 

 

 

Čítané: 178 x