Čo sa stane, keď jazdíte v lete na zimných pneumatikách?

Datum: 13.09.2022

Jazdiť v zime na letných a v lete na zimných pneumatikách je akýmsi národným športom Slovákov. Vidina ušetrených peňazí je väčšia ako strach z pokuty.

Čo sa stane, keď jazdíte v lete na zimných pneumatikách?

Bohužiaľ si motoristi špekulanti neuvedomujú, že nielen pokuta je to, čo im počas jazdy na nevhodných pneumatikách hrozí. Väčšina ľudí si myslí, že rizikom je len jazdenie s letnými pneumatikami v zime. Avšak i v opačnom prípade pri každej jazde riskujete viac, ako si myslíte.

Čo hovorí zákon, kedy prezúvať?

Slovenská legislatíva je ohľadom prezúvania pneumatík veľmi konkrétna. Prezuť letné za zimné pneumatiky by ste mali najneskôr do 15. novembra. Následne vás čaká opačný proces 31. marca. Samozrejme, že tieto dátumy sú hraničné a prezuť môžete aj skôr, a to predovšetkým vtedy, keď sa častejšie nachádzate s vozidlom vo vysokohorských oblastiach. Pri prezúvaní sa riaďte rozumom. Keď spozorujete, že sa počasie rýchlo mení, hrozí sneženie alebo poľadovica, tak s prezúvaním neotáľajte. Druhou vecou je fakt, že ak si necháte prezúvanie na poslednú chvíľu, tak budete prekvapení, že nenájdete voľný termín v pneuservise. Veľa ľudí využíva dieru v zákone, ktorá káže mať zimné pneumatiky obuté na kolesách len v prípade, keď sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu či ľadu. Počasie je však nevyspytateľné, a ak vás policajti prichytia na zasneženej vozovke s letnými pneumatikami, tak sa pokute nevyhnete.

Sezónne pneumatiky nie sú celoročné

Možno ste si kúpili kvalitné pneumatiky na zimu a hovoríte si, že vám iste dobre poslúžia aj v lete. Alebo vidíte, že vaše zimné pneumatiky už dosluhujú a chcete ich dojazdiť. V oboch prípadoch značne riskujete. V druhom prípade nie pokutu, pretože zákon nezakazuje jazdu so zimnými pneumatikami v lete, ale riskujete nehodu. Uvedomte si, že sezónne pneumatiky nie sú celoročné pneumatiky, zmes použitá na ich výrobu ako aj celá konštrukcia vrátane dezénu sú prispôsobené danému ročnému obdobiu.

V lete na zimných pneumatikách?

Ak budete jazdiť na zimných pneumatikách a ortuť teplomeru sa vyšplhá nad 7 stupňov, hrozí vám veľa nepríjemností. V prvom rade pocítite, že sa vozidlo stáva horšie ovládateľné. Zimná zmes stráca všetky bezpečnostné vlastnosti pri vyšších teplotách. Najväčším rizikom je fakt, že sa o štvrtinu predlžuje brzdná dráha. Okrem toho si pripravte peňaženku, pretože mäkká zmes zimných pneumatík sa v lete rýchlo ojazdí. A nielen to. Počas jazdy vás bude rušiť zvýšená hlučnosť kvôli vyššiemu dezénu zimných pneu. Zároveň sa vám rýchlejšie vyprázdni palivová nádrž. Spotreba vozidla so zimnými pneumatikami pôjde v lete smerom nahor.

 

 

Čítané: 193 x