Nenosíte počas jazdy na motorke prilbu? Koledujete si o fatálne zranenie

Datum: 25.08.2022

Vyraziť si v lete na dvoch kolesách využíva mnoho motoristov, ktorí prepadli čaru motoriek. Našťastie je väčšina motorkárov uvedomelých a využívajú počas jazdy všetky ochranné prvky.

Nenosíte počas jazdy na motorke prilbu

Napriek tomu je občas vidieť motorkára, ktorý je oblečený v tričku a šortkách či dokonca nemá na hlave prilbu. Tento jav je bežný hlavne v meste. Myšlienka „veď si len zbehnem pre niečo do obchodu, prilbu nepotrebujem“ môže znamenať smrteľné zranenie po páde z motorky.

Vedecké štúdie hovoria jasnou rečou – prilba chráni život

O nosení či nenosení prilby počas jazdy na motorke sa viedli rôzne diskusie, ale posledné výsledky štúdií prestížnych vedcov hovoria jasnou rečou. Nenosiť prilbu na motorke zvyšuje riziko zranenia mozgu. Podľa týchto štúdií až 30 % havárií na motorke skončí úmrtím v dôsledku poranenia hlavy. Aj nevinne vyzerajúci pád z motorky znamená pre mozog otras a každá rana môže viesť minimálne k vážnemu zraneniu. Moto prilby a motorkárske oblečenie sú ochranou, ktorá pri páde môže znamenať hranicu medzi životom a smrťou. Apelovať musíme predovšetkým na chronických nenosičov prílb, pretože štvrtina zranení na motorke pripadá na oblasť krku a hlavy. Najväčšiemu riziku vážneho zranenia sú vystavení motorkári starší ako 50 rokov. V tomto veku sa stávajú kosti krehkejšie, a preto k hospitalizácii stačí aj malé ťuknutie.

Moto prilbu si vyberajte podľa štýlu vašej jazdy

Moto prilby sa vyrábajú v rôznych modeloch podľa štýlu jazdy motoristu. Stačí nahliadnuť na stránky e-shopu inSPORTline a zistíte, že je naozaj z čoho si vyberať.

  • V úvode sme spomínali jazdy motorkárov po meste bez prilby. V prípade, že sa pohybujete s motorkou hlavne v meste, tak vám na ochranu postačí otvorená moto prilba. Takáto prilba je veľmi pohodlná na nosenie, rýchlo ju dokážete dať na hlavu a nebude vám v nej horko. Zároveň sú otvorené prilby lacnejšie a vyzerajú štýlovo, čo ocenia módni maniaci. Je jasné, že takáto prilba nechráni bradu či nos, a preto pri páde môže prísť k zraneniu týchto častí hlavy. K otvorenej moto prilbe nezabudnite nosiť slnečné okuliare.
  • Oveľa vyššiu ochranu poskytujú vyklápacie moto prilby. Opäť ide o prilby, ktoré nie sú ťažké a sú pre motoristu pohodlné na nosenie. Nie sú však veľmi pevné. Pri páde neposkytujú takú ochranu ako integrálne.
  • Ak milujete rýchlu jazdu, tak vám nezostáva nič iné ako kúpa integrálnej moto prilby. Integrálna moto prilba poskytuje najvyšší stupeň ochrany aj po páde pri vysokej rýchlosti. Tento model prilby je nielen ochranou hlavy, chráni tiež vaše uši, pretože dobre izoluje zvuk. Pripravte sa však na to, že ide o ťažšiu prilbu a bude vám v nej v lete horko, a preto si vyberte model s dobrým odvetrávaním.

 

Čítané: 378 x