Aby klimatizácia v aute počas leta dobre slúžila

Datum: 04.08.2022

Posledné dni ticho závidíte ľuďom, ktorí si dali do domu alebo bytu nainštalovať klimatizáciu? Neznesiteľné horúčavy sa v panelákoch nedajú vydržať, a preto sa veľa ľudí radšej vyberie k vode alebo si zajazdia v automobile.

Aby klimatizácia v aute počas leta dobre slúžila

Povzdychnete si, že aspoň vo vozidle máte klimatizáciu a zopár kilometrov sa preveziete, aby ste vychladli. Pozor však na to, ako klimatizáciu používate a ako sa o ňu staráte.

O klimatizáciu sa pravidelne starajte

Na jar, keď sa teploty pomaly zvyšujú, je čas na návštevu servisu a kontrolu vozidla. O pár týždňov vás čaká cesta na dovolenku, takže si dáte preveriť brzdy, letné pneumatiky a klimatizáciu. Tak ako testy pneumatík vyhodnotili nevyhnutnosť preverenia stavu pneumatík pred dlhšou cestou, tak aj výrobcovia klimatizačných jednotiek upozorňujú na nevyhnutnosť kontroly celého systému. Vďaka servisu vám bude klimatizácia dobre slúžiť a nie škodiť. Dôležitá je dezinfekcia celého systému a tiež výmena filtrov. Raz za čas je potrebné v klimatizačnom systéme vymeniť chladiace médium. Bez uvedenej starostlivosti môže prísť k poškodeniu klimatizácie alebo posádka bude trpieť pri vdychovaní nekvalitného vzduchu zo systému. V klimatizácii sa totiž usádza prach a vlhkosť, ktoré sú živnou pôdou pre plesne. Bezporuchovosť systému zabezpečíte i tým, že klimatizáciu občas použijete aj v zime, aby sa všetky jej súčasti dobre premazali.

Kedy používať a kedy nepoužívať klimatizáciu

Moderné vozidlá s klimatizáciou sú diametrálne odlišné od tých z minulosti. Klimatizácia v nich zabudovaná nemá na spotrebu vozidla až taký vplyv, ale napriek tomu nie vždy odporúčame klimatizáciu používať. Odborníci sa zhodujú na tom, že spotreba vozidla sa zvyšuje, ak klimatizáciu používate pri pomalšej jazde po meste a na krátkych vzdialenostiach.  V tomto prípade ide vlastne o zbytočné plytvanie, pretože za pár minút, ktoré strávite vo vozidle počas cesty do obchodu sa aj tak nedokáže interiér dostatočne vychladiť. Naopak ak cestujete na dovolenku a idete stabilnou, vyššou rýchlosťou, tak je klimatizácia tým správnym riešením a využívajte ju tak ako snehové reťaze v zime.

Ako používať klimatizáciu v aute

Netrénované ľudské telo nie je stavané na rýchle a prudké teplotné rozdiely. Preto je lepšie, keď po nastúpení do rozohriateho vozidla nepustíte klimatizáciu naplno. Skúste najskôr otvoriť okná, chvíľku počkať a následne aj s otvorenými oknami zapnúť klimatizáciu na nižšom stupni. Až po niekoľkých kilometroch môžete okná zatvoriť a klimatizáciu regulovať podľa vášho pocitu. Nemali by ste však nič preháňať a nesnažiť sa v aute spraviť sibírsku klímu. Pre ľudský organizmus je ideálna teplota okolo 21 stupňov. Pre zdravie nie je dobré ani to, aby ste si studený vzduch púšťali priamo na telo. Klimatizačné vetráky sa snažte nasmerovať mimo tela, aby nedošlo k svalovej stuhnutosti alebo k prechladnutiu.

 

Čítané: 166 x